Večerní ohňostroj doprovodí hudba

5. červenec 2001

Večerní zahájení filmového festivalu doprovodí ohňostroj, který osvětlí filmové údolí z hotelu Imperial. Bude trvat téměř osm minut a jeho choreografie se opírá o hudbu. Pokud si tedy ve 22 hodin a 30 minut naladíte frekvenci Českého rozhlasu 102,6 - uslyšíte k ohňostroji Vangelis. Více nám o večerní atrakci prozradil autor ohňostroje Tomáš Petrš.

Zařizovali jste ohňostroj, který byl na přelomu tisíciletí. Můžeme se těšit na něco podobného?

"Rád bych, ale bohužel finanční možnosti jsou jiné. Ale ten pražský ohňostroj byl zajímavý: efekty byly na Týnském chrámě, na Letné. Taky to šlo na hudbu, dokonce tu hudbu pouštěla Česká televize a živě se to stříhalo, myslím, že 5 minut ohňostroje šlo do celého světa."

Odkud se bude posílat ten ohňostroj?

"Bude to ze dvou míst: z parku pod hotelem a z věžičky hotelu Imperial, z čehož mají radost moji zaměstnanci. Je to hodně schodů a běhají to mockrát."

A nápisy a ohňopády budou také?

"To jsme zkoušeli před 6 lety a moc jsme nepochodili, protože všude v tom hotelu jsou ubytovaní hosté a oni byli trochu vyděšení, když jim na hlavu začali padat ohňopády a nápisy. Všichni totiž vylezli na balkóny a koukali se z nich, a tam to bohužel padá na terasy. Vyděsili jsme asi 450 tisíc zde žijících ruských spolubčanů.

Možná to znamená, kolik je na ohňostroj peněz, tak je hezký ohňostroj. Tak jaký bude tenhle?

"Je na něj dost peněz. Ono to propojení ohně s hudbou je geniální v tom, že hudba podpoří oheň a naopak efekty podpoří tu hudbu. Takže když funguje úplně přesně na hudební rify, na témata, na náladu v hudbě, tak je to úplně geniální."

A kdy budou moci tu hudbu poslouchat?

V rádiu (na našich frekvencích 102,6 FM) ve 22:30 bude slyšet hudba a ohňostroj uvidíte, pokud se budete dívat na hotel Imperial.

autoři: ark , leš
Spustit audio