Ve Washingtonu i v lednu praskají kempy ve švech

Kempování v lednu není asi pro většinu z nás právě příjemná představa. Tisíce (možná desetitisíce) Američanů jsou ale připraveny něco takového podstoupit, jen aby viděly inauguraci Baracka Obamy. Vypravili jsme se do kempinku, který je od města desítky kilometrů daleko, přesto je na 20. leden plně obsazený.

Stojím u vjezdu do Aquia Pines Camp Resort, jednoho z desítek kempinků v okolí americké metropole. Spíš než o tábořišti bych měl ale asi mluvit o rozsáhlém parkovišti s vyštěrkovanými cestami a vyhrazenými stanovišti pro obytné automobily velikosti evropských autobusů.

Mají tady sice pár chatek a míst pro stany, ale tak už se dnes v Americe kempuje v národních parcích někde v horách. I teď v chladném prosincovém dni je vidět několik zaparkovaných RVs - rekreačních vozidel, jak jim Američané říkají. Majitel Everett Lovell už na mne čeká a mává, ať jdu za ním.

Everett to tu vlastní od první poloviny sedmdesátých let. Od té doby kemp stále rozšiřuje a zlepšuje. Když tady začínali, neexistoval pochopitelně internet. Teď přidal Everett a jeho zaměstnanci ke službě hostům bezdrátovou síť WiFi, takže se můžete prakticky po celém tábořišti připojit celosvětové počítačové síti. Elektrická a vodovodní přípojka je samozřejmostí, stejně jako odpad pro záchody a sprchy ve vozidlech hostů. Ti mohou v pohodlí svých pojízdných obýváků a ložnic sledovat i kabelovou televizi.

Ke klasické představě kempování po česku to má asi dost daleko. Ale koneckonců lidé sem nepřijíždějí ani tak za krásami přírody jako spíš za poznáním a výlety do relativně nedalekého Washingtonu. Bílý dům je odsud sice asi 60 kilometrů, ale to je na americké poměry, co by kamenem dohodil. A tím se dostáváme k tomu, co mne sem vlastně na začátku zimy přivedlo.

Obvykle je tu v lednu mrtvo a obchody se nehýbají. Ale kvůli inauguraci prezidenta Obamy čeká Everetta okolo 20. ledna spousta práce. Zažil tady sice už asi pět prezidentských inaugurací, ale letos je to jiné. Obvykle není o kempinky zájem, protože návštěvníci zůstávají raději v hotelích přímo ve městě. Jenže ty jsou už teď na inauguraci obsazené a cestovatelé ze všech koutů Ameriky v nouzi nepohrdnou ani tábořištěm. I když může být pořádná zima.

Několik lidí se ptalo i na možnost stanování a jaké bude počasí. "Kdybych to věděl, nepodnikal bych v kempování," směje se Everett. Pár lidí se stany zřejmě na inauguraci přijede i do jeho kempu. Jinak má ale obsazená všechna stanoviště pro obytné automobily. Zajíždět vlastním autem do centra Washingtonu v době inaugurace by ale mohl jen blázen, říká Everest.

Proto najal autobus, který bude inaugurační táborníky do Washingtonu odvážet. Běžná cena za jednu noc pro jedno vozidlo se všemi zmíněnými vymoženostmi je 53 dolarů 50 centů. Hotely ve Washingtonu jistě mají z vlny vlasteneckého nadšení Američanů radost a projevují ji v mnohých případech nepříliš patriotickým zvýšením cen. Everett Lovell ve svém kempinku nic takového neplánuje.

autor: vpo
Spustit audio