Ve Finsku pijí kávu i tříleté děti

V saunování jsou Finové jedničky. Říká se, že při něm dokonce vedou politická jednání. Prim má tato severská země také v jiném směru, a to v pití kávy. Finové jí zkonzumují dvakrát víc než většina Evropanů.

„Všichni ve Finsku začínají den čtyřmi až pěti šálky kávy. Záleží na člověku,“ shrnuje hbitá číšnice jedné populární helsinské kavárny. Nejčastěji tu prý servírují obyčejnou kávu.

Obyčejná káva – to tady znamená filtrovaná. Překape se do konvic, ze kterých si po zaplacení sami nalijete. Zvuk presovače ve Finsku zaslechnete málokdy.

Stejně tak si připravují kávu Finové doma. Pije se ráno, po obědě, pak když přijde třeba návštěva. Svůj šálek nezřídka dostanou i děti. Vypráví mi o tom asi 30letá Marjo, která je jednou z mála těch, kteří kávu nepijí.

„My Finové víme, že pijeme hodně kávy. Když mi byly tak tři čtyři roky, rodiče mi ji začali dávat. Myslím si, že to bylo moc brzo, i když káva, kterou jsem dostávala, byla hlavně mléko a cukr. Možná právě proto jsem se ji nikdy pít nenaučila,“ říká.

Zprvu Finové kávu považovali za lék

Starší generace Finů si kávu nalije na podšálek, aby jim rychleji vychladla. Při pití z talířku ji následně ještě cedí přes kostku cukru, kterou drží mezi rty.

Černý povzbudivý nápoj se do Finska před třemi stoletími začal šířit jak ze západního Švédska, tak i z východu od Rusů. Mnoho lidí kávu považovalo za lék schopný vykurýrovat téměř vše: od bolesti hlavy přes srdeční onemocnění až k depresím. Zpočátku byla proto káva ve Finsku k dostání pouze v lékárnách.

Aromatický horký drink se stal nedílnou součástí finské kultury také kvůli prohibici ve 20. letech minulého století. Finové tehdy nahrazovali pití alkoholu právě kávou. Zpopularizovalo ji zřejmě i to, že si ji místní museli v minulosti několikrát kvůli restrikcím odepřít. Největší konzumenty kávy Finové dohnali v 70. letech.

Káva Finům dodává energii

„Je to možná tím, že jsme velmi soutěživí. Proto když najdeme něco, v čem můžeme být nejlepší na světě, jsme na to pyšní – ať už jde o pití kávy nebo o konzumaci alkoholu,“ domnívá se Ilpo.

Fin středního věku vypije nejvíc kávy v práci. Finsko má totiž jako vůbec jediná země oficiální pauzy na kávu.

Káva je prostě tím, co severskou zemi pohání, co tvrdě pracujícím Finům dodává energii. Ne nadarmo ji mají v mnoha firmách zadarmo.

Káva ve Finsku neroste, je k ní daleko – a přesto jsou Finové zdatnými pijáky kávy. Zajímají se Finové o zdravotní následky nadměrného pití kávy? A jak to, že má ve Finsku tradici i pití piva? Také na to se moderátor Vladimír Kroc zeptal autorky reportáže Martiny Hanáčkové.


Zvětšit mapu: ve Finsku pije kávu skoro každý

autor: mha
Spustit audio