Vánoce strávené netradičně

23. prosinec 2004
Vaše téma

Už vás nebaví trávit Vánoce ve velkoměstě a sedět na Štědrý den doma u televize? Dnešní Vaše téma vám nabídne několik možností, jak strávit svátky netradičně na horách nebo v teplých krajích. No řekněte - neláká vás se na Štědrý den potápět či lyžovat? Přiblížíme vám, kam Češi jezdí, kdy je nejlepší si rezervovat letenky a zájezdy. Ptali jsme se jednatele společnosti Last.cz Petra Chylíka.

Chylík: Zajímavé je, že ceny zájezdů, třeba v Rakousku, Itálii, Francii se na konci roku výrazně neliší od cen v horách u nás. Jediný problém je sehnat vhodné ubytování.

Češi také jezdí na naše hory, ale ceny se zvyšují někde až o sto procent. Letos bude více lidí než jindy odlétat do exotických zemí.

Chylík: Tradiční je Thajsko, nové lety jsou na Sree Lanku, Maladivy, do Brazílie, Venezuely na Kubu, nepravidelné bloky letenek do Dominikánské republiky.

Koupit takový zájezd na poslední chvíli, třeba tři dny před Štědrým dnem, není velký problém. Horší je cestování individuální. Sehnat letenku na pravidelný let je těžké už v listopadu.

Chylík: Letenky v tomto čase bývají většinou brzy vyprodané a obtížně se shánějí. Doporučuji jejich rezervaci s předstihem.

Dostali jste také chuť se vykoupat v moři? Je to ještě možné?

Chylík: Určitě je, záleží na finančních možnostech zájemce.

Volné letenky se najdou v první či obchodní třídě, stojí kolem 70 tisíc korun.

Chylík: Pokud je člověk ochoten zaplatit velké částky, téměř vždy se dá najít zajímavé cestování.

Proto ten, kdo chce o Vánocích a Silvestru cestovat, musí si pamatovat, čím dřív, tím líp. Spontánnost se jinak dost prodraží.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu