Václav Havel: Za svůj dobrodružný život vděčím spíš osudu a dějinám

28. únor 2011

S bývalým českým a československým prezidentem, spisovatelem, dramatikem a režisérem Václavem Havlem mluvila letos 28. února 2011 Lucie Výborná. Rozhovor si mimořádně připomínáme při příležitosti úmrtí Václava Havla 18. prosince.

24. března měl celorepublikovou premiéru film, který byl natočen podle scénáře divadelní hry Odcházení. I o něm si povídala moderátorka Lucie Výborná s dramatikem a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Ten přiznal, že by nejraději na filmu neustále něco měnil. „Stále vidím, co bych udělal jinak a lépe, ale nakonec se nad tím zasměji,“ popsal.

Své spolupracovníky si prý vybral sám a ani o nich příliš hluboce nepřemýšlel. „Každý řekl svůj názor a já jsem ho buď akceptoval, nebo ne,“ nastiňuje spolupráci s tím, že by nerad hodnotil režisérskou profesi, s níž nemá příliš velké zkušenosti. „Myslím, že vždycky je lepší zjednat si vážnost a autoritu sametovým způsobem,“ vysvětluje svůj pohled Václav Havel a připomíná, že i v soukromém životě upřednostňuje především klid a pohodu.

Jediná věc, která Václava Havla při natáčení obtěžovala, bylo čekání, tedy pauzy, během kterých se přestavovaly scény. „Stačí, aby se slunce posunulo o pár centimetrů dál, a už má celý záběr naprosto jinou náladu,“ podotýká a zároveň přiznává, že čekání během scén bylo spíš nezáživné. „Člověk je pohlcen filmem. Mohl jsem si během pauz číst nebo si povídat se spolupracovníky, ale to by šlo jen velmi těžko.“

Moderátorka Lucie Výborná se Václava Havla ptala i na jeho politickou kariéru. „Za svůj dobrodružný život vděčím spíš osudu a dějinám,“ odpovídá okamžitě a nezapomene dodat, že se považuje spíše za klidného člověka a přítele pořádku. Snad i proto se s odchodem z prezidentské funkce bez problémů vyrovnal.

Kromě politiky a natáčení nového filmu Václav Havel zavzpomínal na své dětství, kdy potkal například i herečku Adinu Mandlovou. Chtěl vždycky pracovat u filmu, nebo se od svého snu na chvíli odklonil? A jak reagoval na možnost stát se režisérem? Poslechněte si celý rozhovor z 28. 2. 2011.

autoři: Lucie Výborná , šše
Spustit audio