Václav Beránek

1. květen 2010

Právě včera se na dlouhou dobu pro návštěvníky uzavřela Zlatá ulička v areálu Pražského hradu. Také na to, jak dlouho bude uzavřena, se moderátor Václav Žmolík ve vysílání zeptal Václava Beránka, vedoucího oddělení kultury Správy Pražského hradu. Jeho odpověď je jednoznačná: „Hodně dlouho.“ V neděli 2. května bude hostem herec Martin Zahálka.

„Minimálně do konce turistické sezóny letošního roku,“ rozvádí svou odpověď Václav Beránek. Ohledně brzkého dokončení všech nutných oprav Zlaté uličky je spíše skeptický: „Doufáme, že práce skončí v listopadu, ale po zkušenostech s obdobnými pracemi na Pražském hradě by nebylo zcela korektní uvádět přesné datum.“

Upozorňuje totiž na to, že Zlatou uličku nečeká pouhá rekonstrukce, ale i archeologický výzkum – ten může všechny práce prodloužit dokonce v řádu měsíců.

I přesto, že uzavření Zlaté uličky je pro většinu návštěvníků Pražského hradu přinejmenším nepříjemné, Václav Beránek zdůrazňuje, že bylo nezbytné. „Plánovalo se už několik let. Věděli jsme, že vodovodní odpad a odpad dešťové vody je velice špatný, vody tak neodtékají a zůstávají pod terénem.“ Prosakování vody do okolních staveb tak v současnosti narušuje jejich statiku, a je proto velice nebezpečné.

Za pět minut dvanáct – tak tedy označuje Václav Beránek stávající situaci ve Zlaté uličce. „Už se do rekonstrukce zkrátka musíme pustit,“ je si vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu jist.

Jak vlastně bude rekonstrukce Zlaté uličky probíhat a čeho nového se v ní po všech opravách návštěvníci Pražského hradu dočkají? Také na to se Václava Beránka zeptal Václav Žmolík. Zajímalo ho však i to, co co všechno nabízí návštěvníkům sídlo českých prezidentů v oblasti kultury.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Beránkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio