Václav Bělohradský

17. srpen 2009

"Krizi jsme nevzali dostatečně vážně," říká filozof a sociolog Václav Bělohradský, který byl hostem pondělního Dopoledním Radiožurnálu. Nejen o krizi jako zatím nevyužité příležitosti ke změně, ale i o dalších problémech života moderní společnosti, si Václav Bělohradský povídal s moderátorem Tomášem Pancířem. V úterý 18. srpna bude hostem historik architektury Zdeněk Lukeš.

"Všechno, co je dobré, se zrodilo z nějaké krize. Každá krize je příležitostí ke změně, k pochopení limitů našeho chování. A to se bohužel nepodařilo," hodnotí postoj současných hlav států k právě probíhající hospodářské krizi Václav Bělohradský.

V čem vlastně vidí hlavní příčinu neutěšeného stavu dnešní společnosti? "Nevyužili jsme možností, které konec studené války nabízel. Konec studené války byla obrovská příležitost k předefinování našich priorit. A co zbylo - strašidelné krvavé smetiště, které se jmenuje třetí svět," vysvětluje neblahé následky špatného přístupu západní společnosti k řešení problémů v minulých desetiletích Václav Bělohradský.

Právě kritika vývoje společnosti po studené válce nejen v České republice, ale na celém světě, je tématem jeho poslední knihy Společnost nevolnosti.

"Věřil jsem, že po konci studené války se priority obrátí, tak jak se o to teď trochu snaží prezident Obama, ale neobrátily se," konstatuje s lítostí profesor politické sociologie na univerzitě v Terstu.

Václav Bělohradský v rozhovoru zavzpomínal také na svoje působení v italské emigraci a pokusil se vysvětlit, v čem podle něj spočívá rozdíl mezi životem moderní italské společnosti a životem v České republice.

Dotkl se ale například také často diskutované otázky, jaká je úloha filozofa v moderní společnosti. Může filozof dnešní informacemi zahlcený svět nějak měnit? V záznamu celého rozhovoru si můžete poslechnout názory Václava Bělohradského nejen na tato, ale i na další zajímavá témata.

Po 11. hodině odpovídal Václav Bělohradský na otázky posluchačů také v on-line rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Bělohradským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio