V seriálu hraje Ivetu Bartošovou. „Pochopení pro její bolest a sebevraždu jsem nenašla,“ přiznává herečka Fialová

13. červen 2024

Anna Fialová, vnučka herce Karla Fialy, představitele legendárního Limonádového Joea, má za sebou například roli Ivety Bartošové v seriálu Iveta a nově hraje v Dejvickém divadle. Přestože nyní zkouší na Letní shakespearovské slavnosti, tvrdí, že má naordinovanou pauzu. „Poprvé v životě zažívám klid z toho, že mě nic nečeká,“ popisuje herečka a dodává, že se chtěla věnovat svým koníčkům a rodině. Proč ji láká pěvecká kariéra? Co ji baví na Dejvickém divadle?

Kvůli zkoušce na Letní shakespearovské slavnosti jste včera ponocovala, v kolik jste šla spát?

Šla jsem spát asi v půl čtvrté, protože po zkoušce je člověk hodně rozpumpovaný a chvíli trvá, než zabere a usne. 

Čtěte také

V letošních Letních shakespearovských slavnostech hrajete princeznu v komedii Marné lásky snaha, jak vám lezou Shakespearovy texty do hlavy?

Je to náročnější než jiné texty, které používají současnější mluvu, ale byla jsem překvapená, že letos to docela lezlo. Možná je to tím, že jsem už v Letních shakespearovských slavnostech hrála. 

Jak hrajete ty dvojsmysly?

To kdybych vám dokázala říct! Pořád jsme ve fázi zkoušení, hledání a objevování. V tuto chvíli nedokážu vyjádřit, jakým způsobem zahrajeme dvojsmysly. Musíte se přijít podívat.

Bylo to svazující – hrát Ivetu, když jsou lidé, kteří si ji dobře pamatují?

Nevím, jestli na nějaký vhled, ale na větší pocit odpovědnosti, jak ji zahrát a na to jak ji všichni jako tvůrci budeme prezentovat, to vliv určitě mělo. Na to, jak já ji nacítím moc ne. Myslím, že klíč, základ, když hrajete někoho, kdo opravdu byl, je se s postavou ztotožnit skrze pochopení. Ať už je to tento osud, nebo jiná třeba negativní nebo zlá postava, pochopení je důležité, aby to cvaklo. Je pravda, že v poslední sérii pochopit tu bolest, kterou Iveta už nechtěla snášet a rozhodla se, že si vezme život a zanechá po sobě dítě, to pochopení k její bolesti jsem nenašla. 

Nově hrajete v Dejvickém divadle, jak tam probíhá přijímací pohovor?

Funguje to stejně jako u většiny divadel, alespoň z mé zkušenosti – že si vás vyzkouší, vy si vyzkoušíte je. Takže jsme nazkoušeli hru Kde je ta ryba od Davida Ondříčka, a pak přišla nabídka, takže jsme si asi vzájemně sedli.

Čtěte také

Proč vás tam baví být?

Miluji Dejvické divadlo už od té doby, co jsem tam viděla představení 39 stupňů také od Davida Ondříčka. Říkala jsem si, že je to skvělé, ten humor, navíc všichni herci, kteří tam působí, patří k mým oblíbeným. Byl to pro mě sen tam být, od chvíle kdy jsem do Dejvického divadla vkročila jako divák. Ať už to byly komedie, dramata, vždycky se mi na herce dobře dívalo a dýchalo na mě něco výjimečného.

Jak dnes žije mladá herečka?

Teď mám volno sama od sebe naordinované, poprvé v životě zažívám klid z toho, že mě nic nečeká. Potřebovala jsem na chvíli vypnout, věnovat se zálibám a lidem kolem sebe. To se ale může hodně rychle změnit do totálního stresu, že nemám co dělat.

Když jsem měla hodně dlouhou nechtěnou pracovní pauzu, tak jsem ještě používala sociální sítě a občas mi to spíš udělalo hůř, když jsem zjistila, co se všechno děje. Nepomáhalo mi to na náladu nebo k sebevědomí, takže jsem je zrušila.

Jak vznikla píseň o zpěvu kolegyně Kláry Melíškové? A co brání Anně Fialové vrhnout se na pěveckou dráhu? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jan Pokorný , zup

Související