V rozbouřeném Egyptě umírali lidé. Muslimské bratrstvo mluví o 70 mrtvých

27. červenec 2013

Nejméně 10 lidí přišlo o život a stovky dalších byly zraněny při střetech mezi demonstranty v egyptských městech. Nejtragičtější následky mají srážky stoupenců znesvářených skupin v přístavní Alexandrii. Muslimské bratrstvo uvedlo, že při zásahu bezpečnostních sil proti jeho demonstraci zemřelo nejméně 70 lidí. Informaci se ale zatím nepodařilo ověřit.

Kromě dlouhotrvajících protestů islamistů, požadujících návrat svrženého prezidenta Mursího, vyšly do ulic i desetitisíce lidí na podporu armády a jejího velitele generála Sísího.

„30. června jsme uskutečnili revoluci a armáda se pod vedením skvělého ministra obrany Sísího, druhého Násira, postavila na naši stranu. Tenhle člověk zachránil naši zemi a my ho podporujeme proti terorizmu," popsal důvod své účasti jeden mladý demonstrant na káhirském náměstí Tahrír.

Nízko nad Tahrírem v Káhiře prolétl bojový vojenský vrtulník a dav mu s jásotem zamával. Nadšení pro armádu nebralo na manifestaci konce. Všude vlály egyptské vlajky.

„Egyptská vlajka za libru! Za libru!“ vyvolával chlapec s kelímky s červenou, bílou a černou barvou.

Portrét padesátníka s bílou generálskou čepicí a černými slunečními brýlemi nosí stoupenci Sísího nad hlavou, na prsou, i na obličeji.

„Jsme tu, abychom protestovali proti násilí a terorizmu, který rozpoutala skupina, která se bohužel nazývá islámská. Ale islámská není ani náhodou! Islám používá jen jako zástěru, samozřejmě s podporou Obamy, největšího světového teroristy,“ prohlásil mladý aktivista. Na mysli měl zřejmě Muslimské bratrstvo.

Jeho stoupenci se obávají, že ukázku podpory využije armáda k zákroku proti islamistům. Ministr vnitra dokonce už prohlásil, že s islamistickými demonstracemi brzy skoncuje, a to právní cestou.

V jedné postranní ulici u Tahríru je na zdi sprejem nastříkaný nápis: „Ať padne vojenská vláda.“ Zůstal tu po protestech před půldruhým rokem. Všechno je ale, zdá se, zapomenuto a rozvášněné náměstí teď volá: „Armáda a lid je jedna ruka!“

autoři: ima , mac
Spustit audio