V pivu jsme světoví! Ale kdo je pánem našich slavných domácích pivovarů?

11. prosinec 2016
Glosa Pavla Maurera

Zaslechl jsem v rádiu, že nám chtějí prodat chloubu naší kulinární kultury. Totiž pivo, naše rodinné stříbro. Naše národní kulturní dědictví. Ještě než vám řeknu, co se v rámci globálních finančních transakcí chystá na nejvýznamnější pivovar v zemi, chtěl bych zdůraznit, že by vás to opravdu mělo zajímat.

Vždyť české pivo, útulné hospůdky, orosené půllitry, pivní pěna, pivní kultura, pivní vtipy i literatura či film jsou neodmyslitelně spjaty s naší zemí. Třeba Jaroslav Hašek, Jan Neruda, Bohumil Hrabal či Jiří Menzel se k tomuto tématu vyjádřili dosti jasně. Jsme na své pivní zvyklosti a světově nejvyšší spotřebu zlatavého moku náležitě hrdí.

Čtěte také

Naše pivo dalo jméno všem ležákům na světě! Když je na etiketě napsáno Pils nebo Pilsner znamená to, že jde o světlý ležák. Málokdo na naší planetě tuší, když vidí nápis Pils, že pochází z města Plzeň. Stejně tak proslulý americký BUD je odvozen od jména dalšího našeho města – České Budějovice a jejich produktu Budweiser Budvar. Jsme prostě světoví!

Jenomže, kdo je vlastně pánem našich slavných domácích pivovarů? Krušovice vlastní Holanďané, Staropramen Američané, Pivovary Lobkowicz zase patří Číňanům a Plzeňský Prazdroj ovládá Jihoafricko-americký koncern s centrálou v Londýně.

Jedině Budvar stále odolává tlaku zahraničních investorů a je naším národním podnikem. Takže pokud pijete české pivo, musíte se vnitřně smířit s tím, že ve většině případů jde o pivo patřící obřím mezinárodním společnostem.

A nyní se právě chystá obchodní fúze dvou světových pivních gigantů, kvůli které bude Plzeňský Prazdroj zase na prodej. Prý mají zájem Japonci, Švýcaři, Číňané, ale také investoři od Petra Kellnera. Tak schválně, komu budeme fandit? Škoda, že si akcie pivovaru nemůžou koupit po mililitrech všichni lidé, kdo si dávají jednu plzničku denně…Já bych se asi cítil bezpečněji.

Historický vagón a kamion

Mám rád pivo, které má říz, hustou pěnu a správnou teplotu, ale když vidím ty obří globální operace a také to, že nám už i v pivním velkoprůmyslu skoro nic nepatří, trochu mi hořkne v puse i dobře načepovaná hladinka!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio