V olympijské vesnici po Sovětech zůstaly paneláky

Devatenáct let po odchodu sovětských vojsk z někdejší NDR Německo řeší, co s opuštěnými a chátrajícími objekty. Sověti se usadili na 276 místech. Pro své důstojníky zabrali i někdejší olympijskou vesnici.

Olympijské hry v Berlíně 1936 byly propagandou nacismu. Olympijskou vesnici na okraji Berlína nacisté postavili tak, aby sportovce z celého světa přecházel zrak. Plánovali, že po olympiádě se moderní vesnice promění v luxusní kasárny.

Pohodlí a komfort si však příslušníci Wehrmachtu užívali jen krátce. Od roku 1945 obsadili na téměř 50 let olympijskou vesnici sovětští důstojníci.

Zavítat do míst, kde kdysi spával a trénoval čtyřnásobný olympijský vítěz Jesse Owens, mohou návštěvníci teprve posledních pár let. Pohled na olympijskou vesnici z roku 1936 je dnes víc než depresivní.

„47 let tu byli Sověti, usadili se tu jejich důstojníci. Po jejich odchodu v roce 1992 vesnici převzala spolková země Braniborsko. Ta však nevěděla, co s ní, objekty tak chátraly,“ vypráví Siegfried Sreiner z nadace DKB. Ta se snaží zapomenuté místo dostat do povědomí veřejnosti.

Německo řeší, co s opuštěnými a chátrajícími objekty

Ty nejzajímavější budovy jako plavecký bazén nebo jídelnu, kde si kdysi mohli olympionici vybrat ze 40 druhů národních kuchyní, začíná rekonstruovat. Náklady na obnovu ovšem sahají do mnohamiliónových výšek.

„První Sověti se tu objevili 22. dubna 1944 při útoku na Berlín. Od roku 1949 tu byla umístěna 35. motostřelecká divize. Ale jen důstojníci, normální vojáci tu nebydleli. Olympijská jídelna se změnila na školící středisko,“ dozvídám se.

Postupem času Sověti zjistili, že místo nabízí ideální tréninkové možnosti. Do Elstalu se tak začali stahovat nejlepší armádní sportovci. „Speciálně boxeři, motokrosoví závodníci, plavci a částečně atleti,“ upřesňuje Siegfried Sreiner.

Vesnice se začala rozrůstat – k olympijským domkům totiž přibyly klasické východoněmecké paneláky. „V letech 1963–1968 tu bylo postaveno dvanáct nových budov. Stavělo se v rámci východoněmecké výstavby pro mladé rodiny, takže německé rodiny si musely nějaký ten rok na byty počkat,“ popisuje realitu někdejšího života v socialistickém bloku pan Sreiner.

Po Sovětech zůstaly v areálu olympijské vesnice panelové domy

Kolik Rusů obývalo olympijskou vesnici, Siegfried Sreiner netuší: „To je dodnes zahaleno tajemstvím.“ Jde přitom skutečně o obrovskou plochu. „Poslední domy byly postaveny jako reakce na program NATO známý jako ‚dozbrojit a jednat‘. Sověti tu vedle sportovců ubytovali své raketové experty.“

V roce 1992 se sovětské jednotky z Německa stáhly. Na cestu si prý vzaly, co pobraly, včetně vodovodních kohoutků.

Vlastní devastace však začala až poté. Část návštěvníků se s panem Sreinerem shoduje v tom, že alespoň některé domy by měly zůstat zachované jako symbol. Co ale se zbývajícími objekty, které dnes hyzdí německá města? Vždyť v NDR měli Sověti skoro na 800 kasáren. Prázdné skelety s vymlácenými okny a bez dveří tak budou jejich přítomnost připomínat zřejmě ještě dlouhá léta.


Zobrazit místo konání olympijských her 1936 v Berlíně na větší mapě

autor: kls
Spustit audio