Nejnáročnější armádní kurz zvládlo osm vojáků, medaili dostali v cyrilometodějském kostele

1. listopad 2015

Je to nejtvrdší výcvik, jaký můžou vojáci v Česku absolvovat. Takzvané Komando obvykle úspěšně dokončí necelých 15 procent původního počtu zájemců. A letos jich bylo ještě méně. Až do konce extrémně náročného 26denního kurzu vydrželo jen osm účastníků.

Nejlepším účastníkem letošního kurzu se stal rotmistr Lukáš Malý. Nejlepším z osmi, kteří letošní Komando zvládli až do konce. A vlastně i nejlepším z celkem 92 uchazečů, kteří o jeho absolvování původně stáli.

Za sebou mělo osm nejlepších 26 dní útrap - nacvičovali výsadek z vrtulníku, bojovou léčku, přesun v nepřátelském terénu. To vše hladoví, nevyspalí, pod extrémní fyzickou i psychickou zátěží.

„V noci i ve dne, za psychického i fyzického vyčerpání. Ti lidé musí po dobu 24 hodin v konání celého kurzu být schopní uvažovat, plnit úkoly a reálně myslet,“ říká velitel kurzu z Vojenské akademie ve Vyškově Ján Kožiak.

Jeho slova potvrzuje i Lukáš Malý: „Nejtěžší momenty jsou, když jste ve velitelské funkci, je noc, lidé už skoro tři dny nespí a vedete je na daný úkol.“

Pro artefakty svého úspěchu - nášivku na uniformu, odznak a medaili - si Lukáš Malý a jeho sedm kolegů přišlo poslední říjnový den tradičně na jedno z nejúctyhodnějších míst tuzemské armády - do krypty cyrilometodějského kostela v pražské Resslově ulici.

Do místa, kde před 73 lety padli českoslovenští parašutisté, účastníci výsadku Anthropoid. Ocenění jim tu předal jejich spolubojovník, účastník dalšího československého výsadku během druhé světové války, brigádní generál Jaroslav Klemeš.

Cvičení vojáků NATO v Dánsku

Současný výcvik Komando přitom vycházel z toho, co během druhé světové války absolvovali českoslovenští vojáci ve Skotsku, kteří se připravovali na výsadek do vlasti.

Vůbec poprvé v kurzu letos uspěl také příslušník slovenské armády. A stejně jako nejlepšího kurzistu Lukáše Malého, ani četaře Petera Sedĺjaka prý po celou dobu náročného výcviku nenapadlo, že by kurz vzdal:

„Takový moment nenastal. Byli jsme dobrá parta. Podporovali jsme se a stále jsme se táhli jen dopředu.“

Osm letošních úspěšných absolventů teď čeká kariéra velitele takzvaných malých jednotek.

„Náš prostor působnosti je za nepřátelskou linií do 10 kilometrů, takže vedením bojové činnosti na nepřátelském území před vlastními jednotkami,“ dodává nejúspěšnější absolvent letošního Komanda Lukáš Malý.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio