V kybernetické válce zatím nejsme. Operace už ale probíhají, říká náčelník generálního štábu Opata

29. květen 2018

Stodenní doba hájení? Nic takového nový náčelník generálního štábu Armády ČR Aleš Opata nezná. Do funkce nastoupil k 1. květnu 2018 a v rozhovoru s Lucií Výbornou připomíná: „Přechod a zapojení do funkce jsou poměrně dynamické.“

Z práce v terénu teď sice zamířil do kanceláře, jiných misí už má za sebou ale hodně. Během té poslední byl vojenským představitelem České republiky při NATO SHAPE v belgickém Monsu. Strávil tam tři roky.

„V té době se měnilo bezpečnostní prostředí a posunuly se bezpečnostní hrozby,“ vzpomíná generál. „NATO zrovna přecházelo od krizového managementu typu Afghánistán a Irák opět k plánování obrany teritoria. Věděli jsme, že jsme velmi dobří v reakcích na nenadálé hrozby – a najednou jsme zjistili, že plánovat něco dopředu bude ještě významnější problém.“

Bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář (vlevo), jeho nástupce Aleš Opata (druhý zleva), ministryně vnitra v demisi Karla Šlechtová (za ANO) a prezident Miloš Zeman si připíjejí po jmenování náčelníka štábu na Pražském hradě.

Ví, o čem mluví. Během svého působení v belgickém Monsu Aleš Opata zažil i ruský vpád na Krym – a přestože Ukrajina není součástí NATO, alianční vojáky to samozřejmě nenechalo chladnými. „V těchto případech se obvykle analyzují hrozby, předpokládá se, jaký by situace mohla mít vývoj a podobně. Hodnotí se síla nebezpečnosti vůči alianci a členským státům,“ popisuje generál.

Nepředstavujte si ale žádná skrytá jednání v utajených bunkrech. Podobné situace se řeší mnohem prozaičtěji: v kancelářích za počítači. „Stejně jako se moderátorka připravuje na interview, tak si vojáci připravují podklady – analyzují a vyhodnocují informace.“

Kybernetické operace

Z toho, co Aleš Opata popisuje, je jasné, že dávná zkušenost o tom, že „každá armáda se připravuje jen na tu válku, která už byla“, dávno neplatí.

Aleš Opata: Armáda neznamená jen válčit, ale i pomáhat

Generálmajor Aleš Opata

Vždy, když je to třeba, česká armáda je připravena. Alespoň tak si v rozhovoru s Petrem Králem generálmajor Aleš Opata, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, vysvětluje data, podle nichž tři čtvrtiny Čechů v naši armádu vkládají svou důvěru. „Naše účast v zahraničních misích navíc ukazuje, že nejsme armádou druhé kategorie,“ je přesvědčen.

„Jde o jednoduché klišé. Každá armáda má zájem na tom, aby se připravila na válku, která bude. Jinak půjde o obrovské překvapení – což nikdo z nás nechce. Dnes je bezpečnostní prostředí složité a největší rozměr naší přípravy zahrnuje kybernetické prostředí, sociální sítě a on-line informace,“ vysvětluje generál.

„Kybernetická válka se zatím nevede, v on-line prostoru ale běží živé operace. Ty jsou zaměřeny na ovlivňování jak jednotlivců, tak národních vlád,“ dodává.

autoři: Lucie Výborná , als