V Jánošíkově rodišti každý rok slaví jeho narození a pokouší se o nový rekord. Letos ve hře na tamburu

V Těrchové na Slovensku se slavilo 330. výročí narození Juraje Jánošíka, slavného zbojníka. Souběžně s tím tu vzniknul nejnovější slovenský rekord v co nejvíce lidech hrajících na tamburu, strunný drnkací nástroj, který se používá také třeba v Bulharsku a Srbsku.

Jánošík: venkovan ztracený mezi příběhy, politikou a zbojnickými pochoutkami

Nenechte se zmást. Toto není autentická mučírna

Bylo mu 25 let, když ho napíchli na hák. Za sebou měl jenom krátkou kariéru zbojníka, jinak to byl vlastně bezvýznamný venkovan. Přesto se stal pilířem slovenské národní hrdosti. Juraje Jánošíka popravili přesně před třemi sty lety. Dodnes láká filmaře, inspiruje výtvarníky a pokouší politiky. Jánošík – muž, o kterém se toho víc neví, než ví, zkrátka legenda.

V Těrchové na severu Slovenska se narodil Juraj Jánošík. Kromě místních vyhlášených sýrů je právě slavný zbojník důvodem, proč do Malé Fatry míří turisté. Jeden víkend v roce je vesnice doslova neprůjezdná – v době, kdy se slaví Jánošíkovo výročí narození.

Jánošíkovy dny jsou už léta tradiční oslavou folkloru a každý rok se tu pokoušejí o nový rekord. Letos to bylo v co největším počtu lidí hrajících na tamburu.

Tambura je nástroj, který s historií Slovenska nemá příliš společného. Přesto se tu ale najde nejspíš dost lidí, kteří na něj hrát umí.

Organizátor Peter Cabadaj říká, že tambura k folkloru patří, ale spíše k tomu balkánskému: „Chtěli jsme něco exotičtějšího, něco letního, něco balkánského. Protože balkánské rytmy jsou vděčná inspirace pro lidi v létě.“

Čtěte takéĽubomír Smatana - Jánošíci s těžkou hlavou

Máme slovenský rekord v největším počtě hrajících heligonkářů, a jinak nevyšel rekord v nejvyšším počtě hrajících akordeonistů, a toto je tedy rekord třetí.“ popisuje Peter Cabadaj slovenské rekordní úspěchy. V Těrchové hrálo na tamburu 35 lidí.

Spustit audio