V Hvaru hořelo

22. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Národní park Krka láme rekordy. V Chorvatsku klesá nezaměstnanost. Ve Hvaru hořelo a naopak prudký déšť skrápěl Šibenik, Knin a Požegy, a tak na severu Chorvatska hrozí záplavy. Ve Splitu v ulici Rudžera Boškoviče byla kolem půl páté odpoledne vyloupena pobočka Erste bank.

Nejprve horké novinky z centra Splitu. V ulici Rudžera Boškoviče byla dnes kolem půl páté odpoledne vyloupena pobočka Erste bank. Podle prvních zpráv policie - dva ozbrojení maskovaní muži si pod výhružkou použití násilí vynutili vydání větší částky peněz. Svědci tvrdí, že lupiči následně odjeli v červeném BMW s cizí státní poznávací značkou. Policejní patroly teď hlídkují na výjezdových komunikacích z města.

V hlavním přístavišti města Hvar včera večer vypukl požár. Hořet začalo kolem 22. hodiny na palubě jedné z italských jachet. Hasiči byli na místě včas - loď se jim přesto zachránit nepodařilo. Jen díky dobrovolníkům nedošlo k dalším škodám na majetku ani zranění posádky. Proč hořelo, se zatím neví.

Prudký déšť, který včera skrápěl chorvatské pobřeží, nadělal problémy v oblastech Šibeniku, Kninu a Požegy. Voda tam zaplavila sklepy několika domů i v tomto případě měli hasiči práci. Některé části zmiňovaných měst pak zůstaly do rána bez elektrické energie. Horší je situace na severu Chorvatska, kde lokální déšťě způsobily lokální záplavy v oblasti Slavonie.

Proměnlivé počasí na Jadranu těchto dní, naopak přeje těm, kteří rádi vyrážejí za poznáním na výlety. Častým cílem jsou i vodopády v národním parku Krka. Ve středu 17. srpna tam padl rekord v počtu návštěvníků. Branami národního parku prošlo 17 tisíc lidí. Sezóna bude nejúspěšnějí za posledních 20 let, řekl ředitel parku Željko Bulat. Ten věří že počet návštěvníků do konce roku přesáhne 600 tisíc.

Letošním červenec byl pátým měsícem v pořadí, kdy v Chorvatsku klesla nezaměstanost. Podle statistik Chorvatského ministerstva práce a sociálních věcí, stále nejvíce lidí hledá uplatnění, kromě hlavního města Záhřebu i v okolí Splitu. Ve Splitsko- Dalmatýnské župě je aktuálně 37 tisíc registrovaných lidí bez práce to je 12 a půl procenta všech lidí hledjících si v Chorvatsku práci.

Split je metropolí chorvatského sportu - minulou středu tady hostil stadion Hajduku Split fotbalový zápas snů mezi výběry Chorvatska a Brazílie, teď je tady další bombónek. Dalmátská metropole by se měla stát pořadatelem zářijového utkání semifinále tenisového Davis Cupu v němž Chorvaté hostí - Rusko. Utkání by se mělo hrát ve dnech 23. - 25. září v tenisovém areálu Firule.

Doprava

Doprava v Chorvatsku není příliš hustá. Problémy jsou pouze na klasických místech jako je tunel Sveti Rok na dálnici A1 ze Splitu směrem do Záhřebu. U jižního portálu je fronta dlouhá 9 kilometrů. Tunel Mala Kapela je bez problémů. Poměrně plynule odbavuje i kasírka Lučko na sjezdu u Záhřebu. Provoz se komplikuje na Jadarnské magistrále na průjezdu nejdůležitějšími turistickými centry.

Přechody: odbavují plynule, prostoje hlásí jenom přechod Bregana.

Počasí

Zítra bude na chorvatském pobřeží proměnlivá oblačnost, střídavě vykoukne i slunce. Možné jsou ovšem i přeháňky a místní bouřky. Povane slabý až mírný severozápadní vítr. Na moři budou malé vlny. Nejnižší ranní teploty mezi 17-22 stupni, nejvyšší 24-28 stupňů.

Upozornění: Na moři se můžou vyskytnout místní bouřky. Na jižním Jadranu možné poryvy juga a jihozápadního větru o síle až 35 uzlů.

Jinak na Jadranu: Povane jugo, místy jihozápadní vítr 4-14 uzlů, může zesílit až na 18 uzlů. Postupně se otočí na severozápadní vítr. Moře bude na 2-3, na jižním Jadranu až 4. Viditelnost 10-20 km.

Kurzy

Stručně valutové kurzy. Podle aktuálního lístku Chorvatské národní banky kuna jen velice mírně oslabila. Euro se teď prodává na středové hodnotě za 7 kun a 35 lip. Americký dolar za 6 kun a 5 lip. Jedna česká koruna za 26 lip.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu