V druhé polovině dubna by měla zátěž nemocnic klesat. Epidemii musíme ale dále brzdit, tvrdí Dušek

19. březen 2021

Přísná omezení proti koronaviru budou platit dál, vláda je totiž ve čtvrtek odmítla zmírnit. Od pondělí povolila pouze jednu malou úlevu – lidé budou moct jít na procházku mimo katastr obce a za sportem se budou moct vydat po území celého okresu. Tento režim by měl platit také o Velikonocích. Jaký to bude mít vliv na vývoj epidemie v Česku?

„Jakékoliv nařízení nebo opatření, které omezuje rizikové kontakty mezi osobami, má vliv na šíření epidemie. V tuto chvíli máme v populaci velkou virovou nálož a je nutné, abychom byli opatrní, protože nemocnice jsou stále zatížené,“ popisuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Musíme směřovat k tomu, aby se odlehčila zátěž nemocnic a mohla se poskytovat péče i pro necovidové pacienty.
Ladislav Dušek

V neděli měla nejpřísnější opatření skončit, nakonec ale budou pokračovat. Některé hlasy říkají, že opatření nezafungovala a že pandemie stále roste. S tím ale Ladislav Dušek nesouhlasí. „V únoru vypadal náběh velmi rizikově a čísla mohla být daleko vyšší. Nedosáhli jsme žádného super rizikového kulminačního bodu a epidemie začala brzdit.“

Čtěte také

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že opatření se mohou uvolnit, až bude v nemocnicích kolem tří tisíc hospitalizovaných. Momentálně jich je ale třikrát tolik. Dá se odhadnout, kdy se k této hranici Česko dostane?

„Rozvolňování musí být navázáno na několik parametrů. Chápu, že se to zdá nekonečné, ale každý den je registrován velký počet seniorů, kterým hrozí hospitalizace. V tuto chvíli se musí zejména snížit šíření epidemie v populaci a následně začne klesat zátěž nemocnic,“ vysvětluje Ladislav Dušek.

V příštím týdnu se podle něj začne začne projevovat efekt vakcinace. „V tuto chvíli má 60 procent seniorů nad 80 let alespoň jednu dávku vakcíny. Nabíhá vakcinace ve věkové kategorii nad 70 let. Tam má už 30 procent lidí jednu dávku. Po konci března se to začne výrazně projevovat.“

Opatření se výrazně nemění

Čtěte také

Vláda ve čtvrtek večer sice rozhodla o zmírnění některých opatření – od těch stávajících se ale výrazně nemění. Od pondělí budeme moct vyrazit na procházku po celém okrese bydliště a nejen po obci, jako tomu bylo doteď. Rodiče budou moct také napříč okresy navštívit své děti, které jsou v nějakém ústavu, nebo je hlídají prarodiče.

Některá pravidla se mění už od pátku, kdy si budeme moci ve městě jít zaběhat bez roušky. Musíme ale od ostatních udržovat odstup alespoň dva metry. Od pátku se také naočkovaní lidé nebudou muset při návštěvách v nemocnicích prokazovat negativním testem.

autoři: Jiří Chum , vla
Spustit audio

Související