V Chorvatsku mají prodloužený víkend

14. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Země si dnes připomíná tzvaný Den Velige Gospy, zasvěcený paně Marii. 15 srpen je v chorvatském kalenáři zapsán jako státní svátek. Velika Gospa je pro Chorvaty, jako věřící katolíky velkou událostí. Ti ji staví na roveň vánocům, či velikonocům A poznají to i turisté - pravidělně v tento den po celé zemi proudí početná procesí na posvátná místa.

Členové horské služby z národního parku Biokovo zachraňovali Čechy. V sobotu vyrazili do kopců vápencového masivu nad Makarskou, aby tam hledali jednoho Čecha a jeho dvě děti. Rodina se vydala do hor z Živogošče, kde je ubytována , ovšem díky špatnému počasí nakonec zabloudila. Muž dokázal mobilem zalarmovat přátele, kteří povolali na pomoc záchranáře. Ti rodinu našli ve výšce 1200 metrů pod vrcholem Sutvid, řádně vyděšenou a prokřehlou.

Na 50 tisíc diváků se včera sešlo na břehu řeky Neretvy, aby viděli 8. ročník populárního závodů husarských veslic. Na trať dlouhou 22 kilometrů z Ploče do Metkoviče se vydalo celkem 39 posádek z celého Chorvatska, ruku k dílu přiložilo na 600 veslařů. Vítěz zvládl trať za 2 hodiny deset minut a jako odměnu získal 27 kilo těžký štít knížete Domagoje. Závod odstartoval chorvatský prezident Stjepan Mesič.

Kvůli státnímu svátku budou mít zcela zavřeno úřady, stejně jako chorvatská pošta. Počítejte také s omezením jízdního řádu v trajektové dopravě. Změny hlavně hlásí soukrommá společnost SEM Marina a to na lince Rogača - Split. Vis- Split a Bol - Split. Ne cestách i v ulicích měst potkáte řadu poutníků, kteří míří na posvátná místa, tedy počítejte také s omezením v silniční dopravě.

Nabitý fotbalový týden ve Splitu odsrtoval včerejší zápas 4. kola 1. chorvatské fotbalové ligy. Domácí Hajduk sice večer porazil na stadionu Poljud Medžimurje 1:0, ovšem i nadálé prochází velkou krizí, která jej zastihla zejména v evropských pohárech. My jsme po zápase vyzpovídali trenérskou legendu - kouče Hajduku Split Miroslava Blaževiče.

Palivo

Ceny benzínů i nafty rostou v hodnotách několika málo lipa. Takže nejpoužívanější bezolovnatý benzín Euro super 95, se dnes prodává litr za 7 kuna a 85 lipa, výkonnější 98 čka za 7.98 a Euro diesel, tedy motorová nafta za 7 kuna 14 lipa litr.

Kurzy

Valutové kurzy vycházejí takto: za 10 euro byste měli v chorvatských směnárnách dostat 72 kuna, za českou stokorunu 21 kuna a za 10 americký dolar asi 60 kun, bez poplatků.

Doprava

Nejvíc aut se valí od moře do vnitrozemí. Před tunelem Sveti rok na dálnici A1 Split směr Záhřeb se už nečeká tolik jako včera. Před jižním portálem se tvoří fronta v délce jednoho kilometru. Kasírka Lučko na sjezdu u Záhřebu taktéž stíhá odbavovat. Především na Istrii na Jadranské magistrále je potřeba počítat s prostoji na vstupu do turistických center.

Na hraničních přechodech je sice velký provoz, ale na odbavení se nikde nečeká více než 10 minut.

V přístavech je nadprůměrný provoz. Lodní společnosti nasazují i mimořádné spoje, aby bylo možné odbavit všechny zájemce.

Počasí

Na severu Jadranu se v noci zprudka zhorší počasí. Zítra dopoledne podobné neštěstí postihne i Dalmácii a střed Jadranu. Bude pršet a budou bouřky. Kolem poledne se na Istrii začne vyjasňovat a teploty se začnou zvedat. Na severním Jadranu bude vítr Bura dělat čest svému názvu. Bude velmi silný až na úrovni bouře. Na jižním Jadarnu bude počasí mírnější. Zvláště během dne tam povane střední až silné jugo. Ranní teploty na pobřeží budou 18-23 stupňů, denní 23-28 stupňů.

Prognoza za pomorce začíná opět upozorněním: Takže pozor: Dnes večer a v noci jsou na moři možné bouřky.

Již řečené pro jachtaře upřesňujeme takto: Na severním a středním Jadranu v noci severovýchodní vítr 8-16 uzlů, který se zítra bude otáčet na jižní až jihovýchodní o síle 6-12 uzlů. Moře na 1-2, viditelnost 10-20 km. V noci bude přibývat oblačnosti, může pršet, na severu dokonce bouřky. Zítra tento nečas dojde i na jižní Jadran.

autor: men
Spustit audio

Více z pořadu