V centru Splitu vybuchl plyn

28. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Češka byla zraněna během výbuchu plynu ve Spiltské restauraci. Celníci zadržely Itala, který chtěl ze země vyvézt amfory. Zítra bude na Jadranu tropických 36 stupňů

V centru Splitu došlo dnes odpoledne k výbuchu plynu. V místní pizzerii Spalatin bylo zraněno osm osob. Mezi nimi i jedna Češka. Dva Švédové leží s těžkými zraněními ve splitské nemocnici. Občanka České republiky byla společně s jednou Finkou a třemi Chorvaty po třech hodinách z nemocnice propouštěna.

Celníci ve splitském přístavu zadrželi Itala, který se z Korčuly pokoušel nelegálně vyvézt amfory. Na kontrolu přijel autem s vozíkem. Když celníci sundali jeho plachtu, našli dvě naložené amfory. Kriminalisté říkají, že byly vyloveny z korčulského akvária. Policisté amfory Italovi zabavili a dali mu pokutu 45 tisíc kun za pokus o vyvezení národních kulturních památek.

Doček pola nove godiny - volně přeloženo: Uvítání poloviny nového roku. Tak se jmenuje chorvatská tradice, kterou dodržují už jen lidé z ostrova Korčula. Sejdou se 30. června, tedy ve čtvrtek, na pláží před hotelem Park kolem 18. hodiny, kdy oslavy pololetí začnou. Program bude pokračovat přes půlnoc možná až do ranních hodin. O půlnoci si lidé budou přát hodně štěstí do posledních šesti měsíců stávajícího roku. Na akci jsou turisté srdečně vítáni.

Kurzy koruny a eura se ve Splitské bance mírně pohnuly, sto korun dnes vyměníte za 22 kun a 94 lipa, euro za 7 kun a 23 lipa. Za litr benzínu Euro95 zaplatíte 7 kun a 65 lipa.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude 29. června slunečno a dusno, až odpoledne bude vát pouze slabý vítr. V noci poklesnou teploty na 22 až 27 stupňů, denní teploty budou opět tropické - 31 až 36 stupňů. Takovéto teploty vydrží až do soboty, kdy má v Dalmácii jeden den pršet.

Upozornění pro jachtaře: na severním a středním Jadranu místy možnost neverinu, na otevřeném jižním Jadranu bude foukat severozápadní vítr o rychlosti 30 až 38 uzlů. Moře je na stupni 2 až 3, otevřený jižní Jadran 3 až 4. Viditelnost je 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu