V čase adventu Po Česku po církevních památkách

24. listopad 2010
Po Česku

Patří k nejkrásnějším a nejcennějším. Kaple a tři katedrály. Zavítejte spolu s námi do ticha předvánočního rozjímání na místa, která jsou bohatá nejen historií a svými uměleckými poklady. Každý prosincový víkend Po Česku na Radiožurnálu.

Po Česku se vydáte do nejposvátnějších místech českých zemí. S moderátorem Václavem Žmolíkem navštívíte památky, ve kterých se psaly duchovní dějiny Čech, Moravy a Slezska. O jejich historii a jindy skrytých zákoutích a dalších zajímavostech se s vámi podělí historici, kasteláni, historici umění i duchovní.

„Jsou to místa, kde člověk, ať je nebo není věřící, mimoděk ztiší svůj hlas, kde cítí zvláštní úctu a pokoru. Navíc jejich historie vesměs sahá až k počátkům našich národních dějin. Všechny ukrývají umělecké poklady, jejichž cena je leckdy nevyčíslitelná. Někdy máme pocit, že jsme o místech, jako je chrám svatého Víta anebo kaple svatého Kříže, slyšeli snad už všechno. Ale při jejich návštěvě člověk vždy zjistí, kolik toho o nich ještě neví. Jsou to prostě místa, na která je dobré se vracet. A adventní čas je, myslím, v jejich případě tím nejlepším časem návratu,“ říká autor tohoto cyklu Václav Žmolík.

Moderátor Václav Žmolík

Hned o prvním prosincovém víkendu se podíváme do katedrály svatého Petra a Pavla v Brně, které se zkráceně říká Petrov. Patří mezi nejvýraznější dominanty moravské metropole, je národní kulturní památkou a slouží jako biskupská bazilika.

Katedrála svatého Václava v Olomouci, kterou vás provedeme na stříbrnou neděli, je zase domovským kostelem tamějších arcibiskupů a bývá považována za jeden z nejkrásnějších příkladů novogotické architektury u nás, byť původně je mnohem starší.

Na zlatou neděli povede naše cesta do našeho asi nejznámějšího domu Páně – katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Zasvěcenější vědí, že její celý název je dnes katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Bylo o ní napsáno mnoho knih a natočeno několik dokumentů, přesto je stále o čem psát a mluvit. Pět století byla jen torzem, a přesto je v ní pochováno sedmnáct králů a královen.

Katedrála svatého Víta v roce 1887

Na Boží hod vánoční a o svátku svatého Štěpána pojedeme na výlet na hrad Karlštejn, do kaple svatého Kříže. Nechal ji zbudovat král český a císař římský Karel IV., aby v ní byly uchovávány říšské korunovační klenoty a svaté ostatky. Prošla dlouhou a nákladnou rekonstrukcí a dnes je stejně krásná jako za vlády Otce vlasti.

Prosincový speciál Po Česku vysíláme na Radiožurnálu každou sobotu a neděli od 13.10 hodin. Chybět nebude ani tradiční soutěž, která se bude týkat navštíveného místa. V ní můžete vyhrát zajímavé ceny.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio