Už žádná chemie. Výzkumníci z Brna pracují na novém způsobu ošetření osiv za pomoci plamene

25. srpen 2022

Na šetrnější způsob ošetřování osiv se snaží přijít výzkumníci z brněnského Vysokého učení technického. Běžně se zemědělci zbavují patogenů ze semen pomocí chemických látek. Nově by se místo nich mohl využívat plamen. Osiva by se během chvilky zahřála a tím by se zničili nežádoucí škůdci. Řešení brněnských vědců tak bude mít menší dopad na životní prostředí než současný přístup.

Budou to semena hrachu a jetele. Už na první pohled je vidět, že hrách je o dost větší, proto jsme zvolili několik druhů semen, mají totiž jinou velikost a vlastnosti,“ popisuje výzkumník Pavel Skryja z Fakulty strojního inženýrství. „Zařízení, které chceme vyvinout, funguje na fyzikálním principu ošetření semen. Plamen by měl zničit patogenní látky, houby a případné škůdce.“

Semena by v plameni měla být vždy několik milisekund. Výzkumníci budou testovat, jak vysokou teplotu jednotlivé druhy snesou.

Ekologické ošetření

Oproti současnému přístupu, kdy se semena ošetřují chemickými látkami, je tato metoda šetrnější k životnímu prostředí. „Chemické ošetření je jednoduché, ale zůstává na semenu a dostává se do půdy. Naše metoda nepoužívá žádné další látky, takže nekomtaminuje půdu a je ekologická,“ vysvětluje Skryja.

Cílem projektu je vytvořit prototyp stroje, který dokáže ošetřit desítky tun osiva za hodinu. „Musí to být rychlejší proces než sanitace pomocí chemických látek,“ doplňuje Skryja. Ošetřená semena poputují do zemědělského výzkumu v Troubsku. Tam otestují jejich klíčivost a vysadí je na pole.

autoři: Barbora Kroutilíková , als
Spustit audio

Související