Úspěšně transplantujeme i 70leté pacienty s leukémií. Registr dárců je třeba široký, popisuje primář

22. březen 2023

„Vstupem do registru se stávám potenciálním dárcem. Stávám se vlastně permanentní šancí pro pacienty na celém světě,“ vysvětluje Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců a primář hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Jaké jsou ideální poměry pro to, aby byl člověk přijat do registru dárců kostní dřeně? A co takové rozhodnutí obnáší? Poslechněte si rozhovor.

Co pro mě bude největší odměna, když se stanu dárcem kostní dřeně? Fakt, že se dozvím, že jsem někomu zachránila život?

Čtěte také

Největší odměna je opravdu to, že jste někomu zachránila život, že jste někomu dala šanci na to, aby mu byl život zachráněn. Vždycky se říká, že každý rok onemocní stovky a tisíce lidí akutní leukémií nebo jinou nemocí a jedinou jejich šancí je transplantace kostní dřeně, proto vstupme do registru.

Takový ten širší pohled ale je – vstupme do registru, protože jsme lidé, protože žijeme ve společnosti, která je postavena na tom, že si pomáháme. Pomáháme nejenom těm nejbližším, ale pomáháme i úplně cizím lidem. A když takto můžete někomu pomoct tak výraznou měrou, že mu v podstatě zachráníte život, tak je to pocit, který asi málokdo z nás zažije.

S leukémií je to podobné jako se zlomeninou. Můžete mít zlomeninu malíčku, což je banalita, ale zlomenina obratle vás může i zabít.

Když se dozvím špatnou diagnózu a začnu se s lékařem bavit o dárcovství kostní dřeně, bude se nejdřív hledat u příbuzných?

Nejdřív se hledá rodina. Ono to dneska jde současně, pokrok v transplantační medicíně je takový, že jsou v podstatě výsledky transplantací s dárcem z rodiny stejné jako s nepříbuzným dárcem. Proto se to začíná hledat současně, ale samozřejmě se vždycky preferuje rodinný dárce.

Když se řekne leukémie, je to velice široký pojem, ale dá se to pro laika nějak zjednodušit alespoň na nějaké základní typy?

Leukémie, to je takový balík nejrůznějších onemocnění. Vždycky říkám nemocným, když slyší slovo leukémie a mají pocit, že to je v podstatě konec do několika dnů, tak je to stejné, jako když se řekne zlomenina. Můžete mít zlomeninu malíčku, což je banalita, která se zahojí, a můžete mít zlomeninu obratle, která vás upoutá na vozík, nebo vás může zabít. Tak takhle to je i s leukémiemi.

Čtěte také

Máme typy leukémie, které dokážeme vyléčit z více než 90procentní šancí na přežití, že člověk bude zdráv. Nebo jsou to různé chronické leukémie, kde stačí brát určité tabletky. Typickým příkladem je například chronická myeloidní leukémie, kterou měl ministr Josef Lux, který tehdy podstoupil neúspěšně transplantaci s komplikacemi, které byly fatální. Dneska na tuto leukémii stačí jedna tabletka ráno a člověk žije prakticky stejně dlouho jako člověk bez leukémie. U řady nemocí transplantace není potřebná.

Na druhé straně u řady pacientů, u kterých bychom dřív netransplantovali, hlavně starších, dnes transplantujeme. Pokrok transplantační medicíny je takový, že dokážeme transplantovat i sedmdesátileté nemocné s dobrou šancí na přežití, v dobrém stavu, proto je vždycky dobré, když je člověk fyzicky aktivní a má síly na to, aby tento zákrok podstoupil.

27. března bude v pražském Rock Café na Národní třídě velký benefiční koncert právě na podporu dárcovství kostní dřeně. Když se budu chtít stát dárcem, jaké jsou ideální poměry proto, abych byla přijata do registru?

Když se budete chtít stát dárcem, musíte to mít hlavně dobře promyšlené, je to taková ochota, jakýsi morální závazek, že po dobu svého zdravého života v případě potřeby, že někdo má stejné transplantační znaky jako já a potřebuje dárce a nemá dárce v rodině, budu ochotný mu krvetvorné buňky darovat.

Ta pravděpodobnost je asi jedno procento?

Tak to je další z mýtů, které tady můžeme vyvrátit, že vstupem do registru se automaticky stává dárcem krvetvorných buněk. Vstupem do registru se stávám potenciálním dárcem. Stávám se vlastně permanentní šancí pro pacienty na celém světě, kdy pacient, který v budoucnu dostane leukémii a hledá dárce, tak se stanu tím jeho pravým. Ve skutečnosti méně než jedno procento všech dárců v registru daruje, ale my potřebujeme registr tak široký, aby každý případný pacient svého dárce našel.

Jaká je příčina vzniku leukémie? A jaká je šance na přežití po transplantaci ve srovnání s 90. lety? Poslechněte si celý rozhovor.

 

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.