Umělý implantát vám může zachránit páteř. Vymyslel ho český lékař Lumír Hrabálek

28. březen 2018

Nesnesitelné bolesti zad nejsou banalita. Své by o tom mohlo vyprávět oněch 18 pacientů, kteří se dostali pod ruku primáři Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Lumíru Hrabálkovi. Ten je ale z bolestivého pekla dostal – za pomoci unikátního meziobratlového implantátu, který sám vymyslel a navrhl.

Samozřejmě není první, kdo se o něco podobného pokusil. Už před jeho meziobratlovým implantátem existovala plastová umělá ploténka. „Tuto operaci – náhradu meziobratlové ploténku – děláme asi devět let, původní implantáty byly umělohmotné. Z jiných operací jsme ale měli lepší zkušenosti s titanem, proto jsem se rozhodl pro vývoj nového, titanového implantátu,“ vysvětluje Lumír Hrabálek v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jak dodává, titan má oproti plastu řadu výhod. Jde o ověřený materiál, který organismus dobře toleruje, zároveň se lépe připojuje k páteři. „Podstatné je i to, že operace je miniinvazivní, implantát se zavádí z malého řezu. Na vlastní implantát jsou tedy kladeny vysoké nároky, musí být pod vysokou kontrolou,“ dodává.

Vlastní operace je podle něj vhodná především pro pacienty, kteří už jinou možnost nemají. Onemocněním ploténky přitom podle lékaře do určité míry trpí každý z nás. „Kdybychom udělali vyšetření páteře magnetickou rezonancí, u každého dospělého člověka bychom našli určitý stupeň degenerativních změn,“ upozorňuje.


Kdybychom udělali vyšetření páteře magnetickou rezonancí, u každého dospělého člověka bychom našli určitý stupeň degenerativních změn. LUMÍR HRABÁLEK

Sedavý životní styl

Nejde přitom o žádné překvapení. Podle průzkumů trpí bolestmi páteře až tři čtvrtiny dospělých. A můžeme si za to prý sami. „Příliš dlouho sedíme, máme málo pohybu, jezdíme všude autem,“ vypočítává primář. „Páteř pak nemá fyziologické zatížení, jen statické. Svaly rychle ochabují a zátěž se přenáší na páteř. Degenerace páteře se tak urychluje.“

A není to prý problém jen dospělých. „Setkáváme se i s tím, že operujeme vyhřezlou ploténku u dítěte. Neřekl bych ale, že dětských pacientů přibývá,“ uklidňuje Lumír Hrabálek posluchače.

autoři: lvb , als
Spustit audio