Ukrajinu Spojené státy plně podporují, obávají se jí ale poslat ty nejničivější zbraně, říká politolog Lukeš

Jak silné a jednotné jsou západní země v podpoře Ukrajiny? Mohou se Ukrajinci spolehnout na vytrvalou pomoc USA? Jak dlouho dokáže prezident Biden obhajovat výdaje na zbraně pro ukrajinskou armádu? Tomáš Pancíř se ptal Igora Lukeše, profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě.

Přesně před týdnem oznámil americký prezident Joe Biden další balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 820 milionů dolarů. To je v přepočtu asi 19,5 miliardy korun. Od začátku ruské invaze už Spojené státy poskytly Ukrajině vojenskou techniku a materiál za 7 miliard dolarů, čili přes 150 miliard korun. Jak velkou podporu mezi Američany ta další vojenská pomoc Ukrajině má?

Velikou. Z mého pohledu, vzhledem k rozdělenosti americké společnosti, vzhledem k rozdělenosti americké politické scény a elit, musím říct, že je skutečně zázrak, že v tak složité a potenciálně nebezpečné věci došlo k velkému sjednocení na straně veřejnosti i na straně politických reprezentantů národa. Ta shoda je obrovská. Téměř všichni si přejí, aby Spojené státy aktivně podporovaly Ukrajinu.

Čtěte také

To znamená, že ta podpora je i na straně republikánů? Třeba i od Donalda Trumpa?

Teď, když spolu mluvíme, je myslím senátor Graham, republikán, s demokratickým senátorem Blumenthalem na Ukrajině. Smyslem jejich mise je zjistit, co Ukrajina potřebuje nejaktuálněji. Protože je senátor Graham záložním důstojníkem letectva, tak si myslím, že v těchto věcech ví přesně, o čem je řeč.

To, že je jeden republikán a druhý demokrat a to, že jsou spolu schopni letět v jednom letadle, společně reprezentovat Spojené státy jako tým, jako Američané, ne jako rozhádaní republikáni demokraté, je samo o sobě myslím velmi dobrým signálem.

Vrátím se k té vojenské pomoci ze strany Spojených států Ukrajině. Co konkrétně Američané na Ukrajinu dodávají? O co jde především?

Především jde o to dát Ukrajině zbraně 21. století, zbraně takové kvality, aby pomohly Ukrajincům alespoň částečně vyrovnat hrací pole, které je teď velmi asymetrické, protože Rusové mají obrovskou personální a materiální převahu. Proto jsou ty zbraně jednadvacátého století tak nesmírně důležité.

Určitě všichni víme, že si Putin představoval, že jeho tanky dobudou Kyjev za tři dny. S čím asi nepočítal, byly Javeliny a jiné protitankové rakety, které z jeho tanků v podstatě udělaly sedící kachny. Nejnověji Spojené státy dodávají zbraň, které se říká M142, ve zkratce HIMARS, high mobility artillery rocket system. Je to nesmírně přesná zbraň, která dokáže zasáhnout různé velitelské cíle i na velkou dálku.

Čtěte také

Jednou z obrovských výhod Rusů je dělostřelectvo – tento M142 je dělostřelectvem 21. století.

V tom aktuálním balíčku vojenské pomoci by měly být i dva norské protiletadlové systémy, které slouží k ochraně vzdušného prostoru i kolem Bílého domu a Kapitolu ve Washingtonu. Znamená to, že Spojené státy opravdu na Ukrajinu dodávají to nejmodernější, co mají, nebo si přece jenom nějaké nejsofistikovanější zbraně nechávají, třeba i kvůli riziku, aby se nedostaly do ruských rukou?

Já si myslím, že ta druhá z těch možností, které jste zmínil, je pravdivá. Určitě se Američané obávají dát ty nejničivější zbraně do rukou Ukrajincům, nejenom proto, že by mohly padnout do rukou nepřítele, ale částečně i proto, že není jisté, že by je Ukrajinci nepoužili ve smyslu, který by Spojené státy považovaly za příliš destruktivní a příliš provokativní.

Čtěte také

Spojené státy si například naprosto nepřejí, aby Ukrajinci zasahovali cíle na území Ruské federace, což Ukrajincům zásadním způsobem svazuje ruce za zády a přidává se k mnoha nevýhodám, které už tak ve snaze bránit svou zem proti agresorovi mají.

I z toho důvodu jsou Američané ochotni dodávat dělostřelectvo, které může zasáhnout cíl na 60 nebo 80 kilometrů, ale ne přes 100 km.

Mimochodem, ta americká vojenská pomoc Ukrajině jsou všechno dary, nebo jsou tam i nějaké výpůjčky, nebo za některé dodávky bude muset Ukrajina platit?

Já si myslím, že velká část jsou zatím dary. Ale až skončí léto, nastane podzim, když se například ukáže, že válka může doslova a do písmene trvat dlouhá léta, tak bude možná potřeba přijít s nějakou jinou formou dohody.

Má ve Spojených státech amerických podporu i posílení přítomnosti vojsk NATO ve východní Evropě? A jak se rýsují vyhlídky pro příští prezidentské volby? Poslechněte si celý rozhovor s profesorem Igorem Lukešem vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.