Ukrajinské ztráty jsou velké, ale určitě jsou menší než ztráty ruských okupantů, tvrdí velvyslanec

Už šestý den se brání Ukrajina ruskému vojenskému útoku. Jaký je aktuální stav na bojištích? Jak mohou v tuto chvíli Ukrajině pomoci čeští občané? Kolik uprchlíků může z Ukrajiny přijít do Česka? A jak Ukrajinci vnímají velkou vlnu solidarity, kterou v obyvatelích Česka ruská invaze vyvolala? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis.

Dostáváte průběžné informace od ukrajinské vlády o tom, jak se vyvíjí situace na bojištích? Jak to aktuálně vypadá?

Ano, samozřejmě dostávám informace, i když práce našich kolegů v Kyjevě je velmi ztížená. Například naše ministerstvo zahraničí, mám na mysli tu budovu, je zavřené, takže všichni pracují distančně. Informace dostáváme. Situace je velmi složitá.

Čtěte také

Z agenturních zpráv máme aktuální informace, že ruské síly zaútočily na televizní věž v ukrajinském hlavním městě. Máte nějaké další aktuální informace? Co je nového v posledních desítkách minut?

Ohledně toho, co je v posledních desítkách minut nové, samozřejmě informace nemám. Celkově ale zůstává situace velmi složitá. Velmi tvrdé boje jsou u řady velkých měst například u Charkova, Sumy, Záporoží, Chersonu a Mariupolu. Chtěl bych ale říct, že během těch šesti dní se Rusko moc neposunulo, i když má velkou převahu v počtu vojáků a v kvalitě zbraní.

Samozřejmě ale nemá vůbec žádnou převahu v odhodlanosti bránit svou vlastní zemi. Jsme ve vlastní zemi a Rusové jsou okupanti, agresoři. Když bráníte svoji vlastní zem, tak máte morální převahu. Jsem pyšný na naši armádu, na naše vojáky, kteří ukazují, že Ukrajinci budou bránit svou zemi a určitě zvítězí nad agresorem.

Na sociálních sítích jste v úterý kolem poledne zveřejnili aktuální soupis ruských ztrát z posledních šesti dnů – 5710 ruských vojáků, 29 letadel, 29 vrtulníků, 198 tanků, 846 bojových vozidel pěchoty a tak dále. Máte představu, jak velké jsou ztráty na ukrajinské straně?

Samozřejmě, že taková evidence existuje. Teď vám nemohu říct přesná čísla, ale na ukrajinské straně jsou také ztráty a jsou velké. Určitě jsou ale menší než ztráty ruských okupantů. Jde o stovky našich vojáků a civilistů. Samozřejmě máme velké ztráty vojenské techniky a tak dále.

Největším problémem, kromě životů, protože to je to nejdůležitější, jsou ztráty ukrajinské infrastruktury. Rusko bohužel útočí na mírumilovná města, na naši infrastrukturu a škody, které už způsobilo, jsou obrovské. Až zvítězíme, bude pro nás velkým úkolem a doufám, že i pro celý svět, abychom Ukrajinu obnovili a postavili všechno, co bylo zničeno.

Mluví se o tom, že součástí války jsou také kybernetické útoky. Máte zprávy o tom, jak jsou intenzivní?

Kybernetické útoky byly začátek. Taktika Rusů je, že před vojenským útokem provádějí útoky kybernetické. Tak to bylo i v našem případě. Byl masivní útok na státní instituce a dosud nefungují stránky ukrajinských ministerstev, kanceláře prezidenta a další důležité státní weby, včetně například webu naší ambasády.

To znamená, že se ty útoky se týkají i vaší ambasády v Praze?

Samozřejmě. Kybernetické útoky jsou součástí ruské hybridní války.

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.