Kdybychom po revoluci váhali, mohli jsme tu mít dnes Putina, zamýšlí se Kocáb. Jeho Pražský výběr zahraje na Koncertu pro Ukrajinu

Organizaci Člověk v tísni se ve sbírce na pomoc Ukrajině sešlo už více než půl miliardy korun. Po úterním večeru by to mohlo být ještě více, protože na Václavském náměstí v Praze od 20 hodin koná benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje právě na konto SOS Ukrajina. Začátek koncertu si můžete poslechnout také živě ve vysílání Radiožurnálu. Vystoupení přislíbili například Marie Rottrová nebo Tomáš Klus, zahrají kapely Chinaski nebo Pražský výběr. 

„Chtěl bych víc takových akcí – vyjadřovat solidaritu od rána do večera,“ říká frontman Pražského výběru, zpěvák a skladatel Michael Kocáb.

Čtěte také

Na začátku 90. let vyvíjel obrovskou aktivitu, aby na území tehdejšího Československa přestala působit vojska Sovětského svazu. Jednal se sovětskou generalitou i nejvyššími politiky až na úrovni ministra zahraničí.

„Zejména v branně bezpečnostním výboru Nejvyššího sovětu a zahraničním výboru jsem narazil na jestřáby, kteří tehdy ten odsun vehementně kritizovali a snažili se ho zastavit, rozložit na pět nebo deset let,“ vzpomíná Michael Kocáb. „Bylo jasné, že jsme v dějinné skulině Gorbačov–Jelcin, která nám dává možnost proklouznout na svobodu, ale že se ta skulina může uzavřít. A to se taky stalo.“

„Kdybychom bývali váhali v té době – a nejen my, ale i Poláci, Maďaři, Němci a všichni, kde byla sovětské sovětská vojska –, tak jsme je tady měli možná po nástupu Vladimira Putina dodnes. Protože on sice projevil svůj názor takto razantně, zlovolně a zavrženíhodně až dnes, ale měl ho od začátku.“

Snaživec v novém kabátě

Skryté významy písní, které Pražský výběr šil „na míru“ komunistickému režimu, dnes nabývají nový význam.

Čtěte také

„Ten si to krásně zavařil, nikdo ho neměl rád. Kdyby se tolik nesnažil akorát. Jedněmi dveřmi ho vykážou, už druhými se vrací…“ cituje Kocáb slova písně Snaživec, kterou chce kapela zahrát na Koncertu pro Ukrajinu na pražském Václavském náměstí.

Jakou další píseň z repertoáru Pražského výběru uslyší diváci České televize a posluchači Radiožurnálu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio