Ke Kyjevu se blíží konvoj ruských sil dlouhý přes 60 kilometrů. Válka na Ukrajině, den šestý

Ke Kyjevu se blíží konvoj ruských sil, který je dlouhý přes 60 kilometrů. Podle deníku The New York Times to ukazují satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar. V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně nebo cisterny s palivem. Zatím není jasné, jestli je cílem centrum Kyjeva, nebo jestli se tyto síly mají podílet na obklíčení metropole, uvedl list.

První šestihodinová mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nepřinesla prakticky žádný výsledek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že o míru není možné jednat, pokud Rusko nepřestává útočit. Tvrdé boje jsou nejen u Kyjeva ale taky u dalších velkých ukrajinských měst na severu, východě i jihu země. Při ruském ostřelování zemřelo nejméně 11 civilistů, desítky obyvatel byly zraněny.

Ruské zločiny bude projednávat mezinárodní tribunál. Nikdo ve světě vám neodpustí zabíjení mírumilovných Ukrajinců.
Volodymir Zelenskij po ostřelování Charkova

Putin u soudu v Haagu?

„Ruské jednotky dnes brutálně bombardovaly Charkov raketomety. To je jasný válečný zločin. Mírumilovné město. Mírumilovné obytné čtvrti. Žádná vojenská zařízení. Desítky svědků a jejich nahrávky mohou potvrdit, že to nebyla jedna zbloudilá střela, ale úmyslná likvidace lidí. Rusové vědí, kam střílejí,“ prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj.

Čtěte také

„Tyto zločiny bude projednávat mezinárodní tribunál. Jsou to jasná porušení všech pravidel. Nikdo ve světě vám neodpustí zabíjení mírumilovných Ukrajinců.“

Kyjev obviňuje Moskvu z válečných zločinů od začátku invaze. Velvyslanec Ukrajiny při OSN v pondělí ruskou armádu obvinil z toho, že ostřeluje i mateřské školy a sirotčince. Ukrajinské úřady hlásí přes tři sta civilních obětí ruské invaze. Mezinárodní trestní soud v Haagu zřejmě na základě těchto obvinění zahájí vyšetřování válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Žalobce Karim Khan vyjádřil znepokojení nad jednáním ruské armády.

Bezletová zóna a vstup do EU

V reakci na tvrdé ostřelování Charkova prezident Zelenskyj vyzval Západ k podpoře vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. S tím ovšem nesouhlasí Spojené státy, podle nich by to znamenalo přímý vstup do konfliktu s Ruskem. 

V posledních dnech sledujeme na straně evropských spojenců překonávání letitých tabu: Německo se po počáteční zdrženlivosti odhodlalo dodávat Ukrajině zbraně a EU dokonce společně zaplatí dodávky zbraní Ukrajině za 500 milionů eur.

V úterý má Evropský parlament probírat rezoluci požadující zrychlené přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Přihlášku v pondělí podepsal ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj, který ji okamžitě zaslal do Bruselu.

Češi pomáhají

Česká republika posílá na žádost slovenské policie na slovensko-ukrajinskou hranici 50 policistů. Jejich úkolem bude pomáhat při registraci osob překračujících hranici. Policisté by měli odjet ještě během úterka, potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

autoři: Jan Pokorný , lup , and
Spustit audio