Úklid na sídlištích i stavební práce. Tak vypadaly akce Z před rokem 1989

22. duben 2014

Neplacená pracovní činnost obyvatel – říkalo se jí akce Z a v dobách socialismu šlo o běžnou záležitost. Stát těchto brigád využíval ve chvílích, kdy obecní správa nestíhala. Třeba v Praze díky ní vznikla tramvajová trať vedoucí na Petřiny. Naprostou samozřejmostí byla také účast na společném úklidu sídlišť.

„Před rokem 1989 se pořádaly různé dobrovolné akce. Šlo většinou o úklid kolem domu a okolí. Zapojovali se všichni obyvatelé příslušných domů, většinou se účastnily i děti,“ vzpomíná na předlistopadové akce obyvatelka Prahy.

O jedné sobotní úklidové směně na počest začátku máje vysílal v dubnu 1989 také Československý rozhlas: „Na organizování národních směn se na mnoha místech podílely i občanské výbory. Tisíce brigádníků plnilo a splnilo svá předsevzetí na počest slavných májových dnů. S mikrofonem jsem zajel do devátého pražského obvodu a zaznamenal atmosféru.“

Pracovní soboty: náhrada za státní svátky

„Zatím máme pochopení našich lidí, kteří nám přijdou ochotně pomoct,“ řekl tehdy jeden z dotazovaných do vysílání Československého rozhlasu. „Myslím, že bychom se měli zapojit všichni. Když se přidá ruka k ruce, tak se dílo podaří,“ doplnila ho žena.

Ke vzpomínkám na společné budování a úklidové akce se přidává i další, tentokrát na pracovní soboty. Lidé museli do práce a děti do školy především kvůli obavám ze zhoršení ekonomiky. Pracovní soboty byly náhradou za volno o státních svátcích.

Nechtěli jste se účastnit? Čekal vás nepříjemný pohovor

Lidé také museli chodit do podniků a továren, když bylo třeba splnit vyhlášené závazky. Pracovní soboty se tedy týkaly i prodavaček. „Jednou za 14 dní jsme měli otevřeno asi od osmi do dvou. Jako učenka jsem měla za měsíc 40 korun, ale hodiny byly samozřejmě placené,“ vzpomíná paní Ludmila z Prahy.

Písmeno „z“ v názvu akce znamenalo zvelebování. I když se jednalo o zdánlivě dobrovolné brigády, účast byla žádoucí a nepřítomnost neprošla jen tak. Ti, kteří se odmítali zúčastnit, museli přinejmenším projít nepříjemným pohovorem v zaměstnání. V rámci akce Z se budovaly prodejny, kulturní domy nebo kanalizace. Postupně vznikly i přesné metodiky a rozpisy financování, jak tuto aktivitu řídit.

autor: luh
Spustit audio