U nikotinových sáčků hrozí snadná intoxikace a závislost, varuje expertka. Jejich prodej bude regulovat vyhláška

11. listopad 2022

Obliba žvýkacích nikotinových sáčků mezi dětmi podle adiktologů stále roste. Dosud nepodléhaly zákonné regulaci. Ministerstvo zdravotnictví odpoledne představí novou vyhlášku, která má nikotinové sáčky regulovat. „Předávkování nikotinem se projeví především nevolností a zvracením. U nikotinových sáčků jsou příznaky stejné, ale nikotin se může vstřebat rychleji a může k intoxikaci dojít,“ vysvětluje Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty UK a VFN.

Čtěte také

Podle Evy Králíkové vede děti k užívání nikotinových sáčků nejen marketing na sociálních sítích, ale také další důvody. „Berou to, aby se soustředily a měly větší výkon, což první minuty funguje, nikotin zlepší v malé dávce soustředění. Ale velká dávka a chronické užívání vedou k útlumu,“ konstatuje.

Další důvod je překonání stresu. Ze stresu pomůže rituál a také vyplavení hormonů štěstí po dávce nikotinu, ale to je otázka pár minut. Vzápětí dochází k masivnímu vyplavení stresových hormonů, takže nikotin stres zhoršuje,“ upozorňuje Eva Králíková.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související