Týden do voleb: Kdy a kde si ještě stihnete zařídit voličský průkaz? A kde volit drive-in?

Pokud chcete prezidenta vybírat jinde než ve svém okrsku, musíte žádost stihnout podat do středečních 16 hodin. Online bylo možné o něj požádat pouze do pátečního odpoledne. Jaké další důležité termíny by vám v posledním předvolebním týdnu neměly uniknout?

Jak si zařídit voličský průkaz?

Online si voličský průkaz bylo možné zařídit přes datovou schránku nebo přes Portál občana s připojenou datovou schránkou. Žádat o voličský průkaz ovšem umožňuje jenom schránka fyzické osoby, podnikatelé tedy museli mít kromě firemní i svou osobní. Pokud chcete mimo svůj okrsek volit v obou kolech prezidentských voleb, musíte mít pokaždé jiný voličský průkaz.

Čtěte také

Od pátečních 16. hodin už je možné žádost podat jen osobně na obecním úřadě, a to do středy volebního týdne. „To pro 1. kolo znamená do 11. ledna 16 hodin, poté se uzavírají seznamy voličů,“ upřesňuje náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

Voličský průkaz si můžete vyzvednout na obecním úřadě v místě trvalého bydliště, nebo si ho nechat zaslat na svou adresu v Česku, případně i do zahraničí nebo na konkrétní zastupitelský úřad v místě, kde chcete volit.

Pokud se nakonec rozhodnete volit ve vašem okrsku, i tak musíte přijít s voličským průkazem. Za ztracený průkaz není možné vydat náhradu.

Co dělat, pokud jste v době voleb v izolaci?

V takovém případě můžete odvolit z auta na drive-in stanovišti nebo do přenosné schránky. Volit z auta půjde ve středu, seznam stanovišť je dostupný na stránkách krajských úřadů a pražského magistrátu. Volební stanoviště bude v každém okrese, v hlavním městě se jich otevře pět.

Druhá možnost je volit přímo doma do přenosné schránky. O to, aby se k vám s ní dostavila volební komise, můžete požádat telefonicky do čtvrtka do 20 hodin na krajském úřadě, případně na pražském magistrátu. Tato možnost se netýká jen lidí v izolaci, ale třeba taky nemohoucích, kteří mají potíže se do volební místnosti dostavit fyzicky.

Volební poradnu s praktickými radami, na co před volbou nezapomenout a co si vzít do volební místnosti, bude Radiožurnál vysílat po celý volební týden vždy v 10:40.

Superdebata na Radiožurnálu a Plusu

  • v pátek 13. 1. od 12:10

V lednu, těsně před před otevřením volebních místností 1. kola voleb, odvysílají Radiožurnál a Plus devadesátiminutovou superdebatu kandidátů.
Účast potvrdili všichni kromě Andreje Babiše. Moderuje Jan Pokorný.

Debatu můžete sledovat ŽIVĚ ve vysílání, na našem webu, sociálních sítích nebo na zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

autoři: Vojtěch Tomášek , and
Spustit audio

Související