Třetí dávky už po půl roce? Česko bude přeočkovávat po osmi měsících, začít chce 20. září

16. září 2021

Evropská léková agentura probírá možnosti přeočkování proti koronaviru třetí dávkou už po půl roce po ukončeném očkování. Česko o podobném kroku zatím neuvažuje.  Interval zůstane na osmi měsících.

Šéf České vakcinologické společnosti a člen klinické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek Radiožurnálu napsal, že odborníci zatím o zkrácení intervalu neuvažují. Podobně mluví i vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace a hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, byť zkrácení intervalu do budoucna nevyloučil.

Evropská léková agentura teď o možném přeočkování třetí dávkou všech lidí starších 16 let už po šesti měsících jedná na žádost společnosti Pfizer. Své rozhodnutí by měla publikovat v příštích týdnech. Totožnou žádost v těchto dnech řeší také americký Úřad pro kontrolu léčiv.

Osm měsíců po druhé dávce

Očkování třetími dávkami začne v Česku hromadně 20. září. Ten den spustí ministerstvo zdravotnictví registrace a bude rozesílat lidem informační SMS.

A proč se Česko rozhodlo pro přeočkování právě po osmi měsících? Odborníci vysledovali, že za takovou dobu dochází k výraznému poklesu účinnosti očkovaní.

Například v Izraeli dlouhodobě sledovali očkované od loňského prosince do letošního července. Za nějakých sedm až osm měsíců tam u očkovaných došlo k poklesu účinnosti vakcín až o 50 procentních bodů – z počátečních 90 na 40.

Podle Ilji Stříže, místopředsedy České společnosti alergologie a klinické imunologie, se tedy debaty ve většině států točí právě kolem osmi až deseti měsíců. Odborné společnosti v Česku ve svém stanovisku doporučovaly osm až dvanáct měsíců a ministerstvo zdravotnictví ve svém rozhodnutí nakonec přiklonilo k nižší hranici.

Účinnost vakcín se v čase snižuje

Účinnost vakcín patrně klesá ze dvou důvodů. Tím prvním je čas – tak jako u jiných vakcín, imunita může postupem času vyvanout. Stále ještě přitom nevíme, jaká přesná hladina protilátek člověka chrání, jak je na tom s buněčnou imunitou po delší době a podobně.

Čtěte také

Druhým důvodem pak je nástup nových variant koronaviru. Vakcíny jsou totiž dělané ještě na původní variantu a několika studiemi se už prokázalo, že proti dnes dominantní delta variantě je jejich účinnost nižší. Odborníci tedy očekávají, že další dávka očkování bude mít pozitivní vliv jak na počty neutralizačních protilátek, tak na paměťové buňky.

Účinnost třetí dávky?

V Izraeli už má třetí dávku už přes 2,5 milionu lidí, podávají se tam pět měsíců po druhých dávkách. Izraelské ministerstvo zdravotnictví už na konci srpna oznámilo, že lidé starší 60 let mají nyní asi 4krát lepší ochranu proti infekci koronavirem než po druhé dávce očkování a 5krát až 6krát lepší ochranu před vážným průběhem a hospitalizací.

Ne každý ale je pro aplikaci třetích dávek. Například Světová zdravotnická organizace opět vyzvala k tomu, aby bohaté státy aspoň do konce letošního roku přestaly třetí dávky nabízet a poslaly vakcíny do rozvojových zemí, kde je proočkovanost jen velmi nízká.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související