Trénovat paměť, zatímco spíte? Čeští vědci zkoumají, zda by mohl pomoct takzvaný růžový šum

3. září 2020

Už více než dva roky se vědci z Národního ústavu duševního zdraví snaží přijít na to, jak během spánku zlepšit paměť. Chtějí tak pomoct lidem, kterým hrozí Alzheimerova choroba. Při výzkumu jim pomáhá takzvaný růžový šum.

Růžový šum se podobá dešti nebo šumění televize. V mnohém také připomíná takzvaný bílý šum, který rodiče často využívají jako pomůcku při uspávání miminek. „Růžový šum má ale jinou frekvenci zvuku, je jemnější,“ vysvětluje Katarína Evansová z Národního ústavu duševního zdraví.

Společně s dalšími vědci se teď snaží otestovat, zda (a jak) může právě růžový šum pomoct při zlepšování paměti.

Čtěte také

„Dobrovolníkům během hlubokého spánku pouštíme krátké úseky růžového šumu, při správném načasování to vede k lepší organizaci spánku. Právě ta pak napomáhá procesu ukládání paměti. V našem výzkumu se snažíme zjistit, zda růžový šum může napomoct ukládání paměti starším lidem, kteří už paměť mají nějakým způsobem poškozenou.“

Hledají se dobrovolníci

Výzkum je nyní ve fázi experimentu, pro který vědci stále hledají dobrovolníky – zejména takové, kteří mají dobrý spánek, ale špatnou paměť. „Na základě vyplněného dotazníku pozveme dobrovolníky na neuropsychologické vyšetření, kde zjistíme, jak jsou na tom s pamětí. Následuje spánkové vyšetření a poté samotný experiment, během kterého jim budeme v noci pouštět růžový šum.“ 

Z dosavadního měření vyplývá, že stimulace růžovým šumem je bezpečná a dobrovolníci ji dobře snášejí. Průběžné výsledky budou vědci zveřejňovat na webu Národního ústavu duševního zdraví.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související