Tradice jinak: V Nizozemsku chodí s Mikulášem veselý Černý Petr

Do okamžiku, kdy do bytů a domů přijde svatý Mikuláš a rozdá hodným dětem dárky, ještě pár dní zbývá. Dobrou zprávou je, že Mikuláš už je na cestě: jako každý rok i letos připlul na své lodi do přístavu v nizozemském Haagu. Očekávaly ho tu tisíce dětí i jejich rodičů.

Mikulášova loď se už blíží do přístavu a děti ji vítají zpěvem jedné z tradičních písní. Mikuláš totiž připlouvá ze Španělska, aby pak mohl 5. prosince dětem rozdat dárky. Tuhle tradici znají v Nizozemsku už od 16. století.

Čtěte také

„Děti pověsí svou botu nad krb nebo nad vstupní dveře,“ říká Catharina, která přišla Mikuláše přivítat se svými dvěma malými dcerkami. Děti dostanou do bot od Mikuláše dárky, ještě před tím mu ale musejí zazpívat písničku nebo odrecitovat básničku. Nizozemská tradice se tedy hodně podobá té české.

Černý Petr: Mikulášův pomocník a přítel

Je tu ale jeden podstatný rozdíl: s Mikulášem nechodí čert a anděl, ale pestrobarevně oblečené postavy, které kolem něj neustále poskakují, smějí se a dělají různé vylomeniny. I když se jim říká Černý Petr, můžou být mužského i ženského pohlaví. A tak se Černý Petr, nebo spíš Černá Petra, přimotala i k našemu mikrofonu.

Mikulášova loď přijíždí do přístavu, přivítat ho přišly tisíce dětí se svými rodiči

„Černý Petr je Mikulášův přítel a pomocník. Je to takový akrobat. Leze komínem do bytů, aby dětem od Mikuláše předal dárky,“ říká Marlene, která se letos do kostýmu Černého Petra převlékla už poněkolikáté.

Tradiční postavička má své kritiky

A proč zrovna Černý Petr? Protože tahle pohádková postava má vždycky černý obličej. Podle tradice se totiž Petr umazal od sazí v komínech. Proto si musí všichni, kdo se za něj převlékají, namalovat své tváře na černo.

Čtěte také

V multikulturním Nizozemsku děti něco takového stěží vnímají, ale objevila se skupina lidí, kteří by chtěli tradici Černého Petra zrušit. Podle nich je totiž rasistická. Jde převážně o iniciativu několika potomků přistěhovalců, ale podpořila ji i nejpopulárnější nizozemská zpěvačka Anouk. Lidé v haagském přístavu si ale většinou klepou na čelo.

„Ti lidé tu tradici ani neznají, a tak nevědí, o čem vlastně je,“ říká Catharina. A tak to vypadá, že v Nizozemsku bude Mikuláše dál doprovázet Černý Petr, ať se to několika jedincům líbí, nebo ne.

Mikuláš vystoupil z kajuty a ukázal se dětem
autor: oho
Spustit audio

Související