Vybraná společnost slovenských mýtů: zbojníci vedle věrozvěstů

Kdyby se hledalo pomyslné hlavní město Cyrila a Metoděje, horkým kandidátem by byla slovenská Nitra, která si každoročně výročí příchodu věrozvěstů okázale připomíná. Slovensko má cyrilometodějskou tradici vepsanou dokonce v ústavě. Jak se to ale má ve skutečnosti s tamním povědomím o věrozvěstech? Přečtěte si, jak se v Nitře připravovali na cyrilometodějské oslavy!

Na náměstí v Nitře už je téměř všechno připravené na velké třídenní oslavy. Zametají se poslední schody a čistí poslední kašny. Lidé z Nitry si ale nejsou úplně jistí, jestli je odkaz Cyrila a Metoděje ve městě patrný taky jindy než v prvním červencovém víkendu.

Velkolepá připomínka pro mladé

„Myslím, že ani moc ne. Lidé mají jiné starosti a tyto oslavy jsou jen takové oživení a připomínka hlavně pro mladší generaci, která by neměla ztratit cit pro fakt, že je s tímto místem svázaný i kus historie,“ dozvídám se od kolemjdoucího, který sleduje přípravy na oslavy.

Čtěte také

„Co vám říká Cyril a Metoděj a Nitra?“ zeptám se posléze dvou patnáctiletých kluků a přejdu s nimi celé hlavní nitranské náměstí, které je – mimochodem – pořádně velké. Nakonec mi neřekli ani slovo: ani o věrozvěstech, ani o ničem jiném. U starší generace jsem měl větší úspěch.

Cyklističtí poutníci a nejasné mýty

Nitra má řadu přívlastků: „staroslavné město“, „kolébka křesťanství“ a taky třeba „Metodějovo město“. Mají částečně reálný základ. Kolem roku 830 skutečně nechal kníže Pribina v Nitře vysvětit vůbec první křesťanský kostel.

Na druhé straně nikdo ještě nedokázal, že Cyril s Metodějem v Nitře opravdu byli nebo že tu dokonce dlouhodobě působili. Dobře to shrnul jeden z českých cyklistických poutníků, kteří se v Nitře před pár dny zastavili na své cestě ze Soluně na Velehrad. Potkal jsem je na nitranském hradě, v katedrále svatého Emeráma.

Nitra

„Cyril a Metoděj v tomto chrámu samozřejmě mohli být, ale nevíme o tom jistě. Každopádně jsou zde uloženy ostatky jednoho z nich – svatého Cyrila. Jsou uloženy v tomto relikviáři,“ říká pan Tomaštík, jeden z poutníků, a ukazuje na starobylou schránku.

Co slaví politici?

Na Slovensku se cyrilometodějský příběh probudil už v 19. století. Tehdy posloužil jako důkaz slovenské svébytnosti proti maďarskému útlaku. Novodobá Slovenská republika si Cyrila s Metodějem vepsala i do preambule ústavy.

O to tragikomičtěji působí anketa, kterou nedávno novináři deníku SME udělali ve slovenském parlamentu. Zjistili, že poslanci o věrozvěstech neví v podstatě vůbec nic.

Čtěte také

Aby to bylo ještě veselejší, slovenský parlament se vzápětí sešel na slavnostním zasedání o Cyrilu a Metodějovi, kde seděli ti stejní poslanci a povídali si o tom, jak je pro ně památka verozvěstů důležitá.

Cyrila a Metoděje tak na Slovensku potkal trochu podobný osud jako Juraje Jánošíka. O něm se toho mezi lidmi vlastně taky moc neví i přesto, že jeho celonárodní popularita je obrovská. I jeho postavu občas do svých projevů rádi vsunou politici. Zbojníci vedle věrozvěstů. Slovenské mýty jsou zkrátka vybraná společnost.


Zvětšit mapu: Nitra si jako každý rok připomněla výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

autor: vob
Spustit audio