Tomáš Vorel

28. květen 2009

"Možná díky němu přijdu i o život," říká s nadsázkou režisér Tomáš Vorel o svém novém snímku Ulovit miliardáře. Nejen na něj, ale například také na jeho spolupráci se známými herci nebo na to, jak se vyrovnává s popularitou, se svého hosta ve čtvrtek ptala Lucie Výborná. V pátek 29. května bude hostem ilustrátor Jiří Anderle.

Židé, Romové, bílí, homosexuálové. Ale také politici, podnikatelé a novináři. Ti všichni jsou hrdiny nového snímku režiséra Tomáše Vorla, který se již brzy objeví v českých kinech. "Snažínm se ze všeho si udělat legraci a do všeho šťouchnout," vysvětluje tuto směs Tomáš Vorel. "Film nešetří nikoho, ale také nikomu nenadržuje. Je hodně drsný."

Na rozdíl od Cesty z města popisuje Ulovit miliardáře především zkušenost života ve městě. "Je o naší skutečnosti, kterou tady ve městech žijeme, jak jsme tu všichni uvěznění ve slovech a pojmech a jak se vytváří nová realita - přičemž ta pravá zmizela někde v lese."

Svůj přístup k režisérské práci popisuje Tomáš Vorel následujícími slovy: "Baví mě filmem ukazovat, jak to je a jak by to být nemělo. A snažím se samozřejmě, aby to byla legrace. Protože ta realita je tak krutá a smutná a drsná, že aby na to lidi šli do kina, tak by pak jen plakali a páchali sebevraždy - a to nechci."

Ve snímku Ulovit miliardáře měla původně hrát i oblíbená Eva Holubová. Proč roli nakonec odmítla? Jaké negativní zkušenosti má Tomáš Vorel s médii? A jak vnímá popularitu? Nejen to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Vorlem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio