Tomáš Rosický prodloužil smlouvu v Arsenalu do léta 2016

Tomáš Rosický získal během několika minut dvě jistoty. Nový kouč Pavel Vrba ho ponechá kapitánem reprezentačního mužstva a chvíli nato klub a hráčův agent oficiálně potvrdili informaci, že Arsenal prodloužil s Rosickým smlouvu.

Francouz Arsene Wenger, který je v Arsenalu už skoro dvě desetiletí nejen koučem, ale i vrchním personalistou, to jasně vyslovil už dříve. V Londýně o Rosického stojí, protože i přes častá zranění má pro klub vysokou hodnotu.

Teď je to oficiální, český záložník dostal od Wengera novou smlouvu, podle Rosického agenta na dva roky. Reprezentační kapitán si další čas v Arsenalu vysloužil tím, co umí na hřišti, ale Wenger se zároveň nechtěl zbavovat muže, který si za osm let v klubu vydobyl respekt, cítí k němu odpovědnost a je důležitým prvkem v kabině.

„Že budeš mít respekt u spoluhráčů neznamená, že budeš každýmu kejvat, aby tě měli rádi. Takhle to nefunguje, takhle ten respekt nezískáš. Třeba Cesc Fabregas, který je můj velmi dobrý kamarád, když byl ještě v Arsenalu, tak jsme se na tréninku jednou skoro poprali. Pak jsme spolu dva měsíce nemluvili a to jsme seděli vedle sebe v autobuse,“ ukazuje Rosický na chytlavé historce, co všechno patří k tomu, aby si fotbalista vybudoval významnou pozici v klubu první kategorie, jakým Arsenal je.

Dva další roky v rudém dresu má český záložník zajištěné, a tak se nebrání ani myšlence, že na severu Londýna svou kariéru vrcholového sportovce uzavře. Ale teď to říct neumí, protože ve třiatřiceti letech má pořád velkou chuť hrát fotbal. Jenom netuší, jak dlouho mu to ještě tělesná schránka umožní.

„Máte Giggse a Scholese, kteří hrajou do pokročilého věku. U nás máte Pavla Horvátha a byl bych rád, kdyby to takhle pokračovalo i u mě. Ale to nikdy nevíte. V tomhle věku může být pád velice rychlý. Ale taky nemusí, nevím, jak to půjde dál. Arsenal byl vždycky známý tím, že hráčům přes třicet let dával kratší smlouvy, maximálně na dva roky. Arsene prodlužoval i po roce,“ uvažuje Rosický několik let dopředu, ale na dva nejbližší roky má jistotu, ať se děje, co chce.

Čtěte také

A nejméně pro středeční zápas proti Norsku to platí také pro funkci kapitána národního týmu, která ho sice neživí, ale minimálně symbolický význam má.

„To jsem ani neřešil, ale můžu se zeptat hráčů. Pokud budou chtít před novou kvalifikací novou volbu, tak je to čistě na nich, koho si zvolí jako kapitána. Nemám s tím žádný problém,“ říká kouč Pavel Vrba, ale není příliš pravděpodobné, že by se jméno kapitána před podzimním startem bojů o postup na Euro měnilo.

Pokud se to potvrdí a pokud Rosický zůstane zdravý, bude mít Vrba pro kvalifikaci kapitána nejen srostlého se svou funkcí, ale také klidného, protože nová smlouva mu zaručuje angažmá v Arsenalu právě až do evropského šampionátu 2016.

„Samozřejmě i pro nás to bude výhoda, protože bude pokračovat v klubu, který mu vyhovuje.“ Pavel Vrba si to může ověřit už ve středu od půl sedmé večer v utkání proti Norům.

autoři: jkb , Vojtěch Bureš
Spustit audio