Tomáš Přibyl

15. leden 2010

Na vesmír se dívá jako na úchvatnou příležitost, která člověku umožňuje lépe poznat sama sebe nebo dělat věci, které by z vlastní lenosti a pohodlnosti na Zemi nikdy nedělal. Publicista a odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl přijal pozvání do vysílání pátečního Dopoledního Radiožurnálu, aby si s moderátorkou Hankou Shánělovou po lince z Brna povídal o tajemstvích vesmíru, o včerejším průletu asteroidu v těsné blízkosti Země i o tom, jak náročný je pro kosmonauty pohyb v otevřeném vesmíru. V sobotu 16. ledna bude hostem herečka Marie Málková.

Učit se pracovat s minimem v minimu životního prostoru, pracovat v neobvyklých podmínkách, pozorovat hvězdy nebo tělesa, která ze Země nikdy vidět nemůžeme - to všechno je ohromná výzva pro člověka, říká o objevování vesmíru s patrným nadšením v hlase Tomáš Přibyl.

Jakkoli se za posledních 50 let staly výlety člověka do vesmíru už do jisté míry samozřejmostí, při pohledu na člověka ve skafandru, jak se vznáší ve volném prostoru mimo kosmickou loď, se stále většině z nás tají dech.

Pro kosmonauty jsou však takové vycházky stále nesmírně náročné fyzicky i psychicky, říká odborník na kosmonautiku: "Kosmonauti během pěti až šesti hodin práce ve volném prostoru zhubnou - ne vypotí, ale zhubnou - zhruba dva kilogramy živé váhy. Práce ve skafandru je nesmírně náročná."

"Byť jste ve stavu bez tíže, tak na sobě táhnete něco jako vlastní kosmickou loď, která vám však příliš nepomáhá. Musíte ji ohýbat, je neustále pod velkým tlakem, nemáte se o co zapřít nebo chytit, a když otočíte nějakým klíčem nebo šroubem, tak se musíte otočit vy kolem něho, protože se musíte neustále zapírat," vypočítává některé z obtíží, se kterými se musí kosmonauti vypořádat.

Kromě těchto nástrah hrozí kosmonautům při procházce ve vesmíru i nebezpečí, že odplavou do volného prostoru, nebo riziko protržení skafandru, které je podle Tomáše Přibyla poměrně velké.

"Kosmonauti berou běžně do rukou věci, které by tady na Zemi vážily třeba 500 nebo 800 kilogramů, takže tam vlastně konečky prstů hýbou s osobním automobilem, dalo by se říct," ilustruje pro běžného smrtelníka jen těžko představitelné podmínky Tomáš Přibyl.

Hanka Shánělová se jej také zeptala, jaké důsledky mohl mít dopad asteroidu, který včera jen těsně minul Zemi, co znamená současná ekonomická recese pro kosmonautiku nebo proč jsou americké vesmírné projekty o tolik dražší než ty ruské. Odpovědi Tomáše Přibyla na tyto i další otázky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Přibylem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio