Tomáš Halík

Prvním hostem Radiožurnálu roku 2011 se stal prezident České křesťanské akademie, sociolog náboženství a kněz Tomáš Halík, který posluchačům prozradil zvyky, které ho každoročně provází koncem roku. Celým rozhovorem pak posluchače tentokrát provedl moderátor Petr Král.

Přemíru alkoholu a hluk ohňostrojů bere Tomáš Halík jako svého druhu reakci na úzkost, která nás koncem roku může postihnout. Právě období přelomu roku nás totiž vyzývá k bilancování, zabýváme se proto úspěchy a neúspěchy, což pro většinu lidí nemusí být právě příjemné.

Tomáš Halík se domnívá, že jeden rok je pouze kamínkem v příběhu života. „Snažím se číst svůj život jako napínavou knihu, kterou nepíšu jen já sám. Je to jako křížovka, jejíž tajenku se dozvím asi až na věčnosti,“ vysvětluje a současně přirovnává život ke knize napsané v cizím jazyce, kterému se zatím pouze učíme. Za důležité považuje především odpuštění a poděkování i za to, co je nepříjemné, ale co nás zároveň může něčemu novému naučit.

Minulý rok jsme byli svědky mnoha přírodních katastrof. I na ty se moderátor Petr Král ptal Tomáše Halíka, který se domnívá, že některé problémy jsou skutečně daní za naši civilizaci. A jako příklad uvádí například úniky ropy. „Musíme si říct, jestli náš blahobyt a typ civilizace je nám natolik drahý, že chceme riskovat dlouhodobé postižení přírody,“ domnívá se. Vzápětí přidává názor na přírodní katastrofy, které jsou zneužívány k náboženskému strašení. „Oběti nejsou větší hříšníci než ostatní. Katastrofy nám mají jen pomoci, abychom si uvědomili, že lidský život je křehký a je třeba ho naplnit,“ zdůrazňuje.

Moderátor Petr Král se neváhal zeptat na křesťanskost naší společnosti, která se ukazuje právě při přírodních katastrofách. Jak Tomáš Halík přijímá různá ocenění, která v uplynulém roce obdržel? A co si myslí o postavení církve ve společnosti? I to se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Halíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.