Tomáš Cikrt

18. březen 2009

Středečním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl Tomáš Cikrt, bývalý tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR a zakladatel sdružení lidí malého vzrůstu Paleček. V rozhovoru s Lucií Výbornou mluvil o svém působení v resortu zdravotnictví a o spolupráci s ministrem Julínkem. "Když by mi Tomáš Julínek nabídl, abych mu dělal tiskového mluvčího, tak by mi možná ani nezáleželo na resortu. I když kromě zdravotnictví už mnoho jiného neznám a musel bych se to nějak doučit, tak bych s ním do toho šel."Ve čtvrtek 19. března bude hostem filmový a divadelní režisér a herec Ladislav Smoljak.

Po odchodu z Ministerstva zdravotnictví se vystudovaný farmaceut Tomáš Cikrt zařizuje tak, aby mohl zůstat na volné noze. Chtěl by se vrátit k tomu, co dělal do doby, než se stal tiskovým mluvčím a poté, co musel odejít z pozice šéfredaktora Zdravotnických novin. Uvítal by, kdyby se mohl i nadále živit tím, co už zná - tedy přednáškami, konzultacemi a dalšími projekty v oblasti žurnalistiky a zdravotnictví. Dostal také nabídku psát komentáře do celostátního deníku.

Z Ministerstva zdravotnictví odešel Tomáš Cikrt společně se svým nadřízeným ministrem Julínkem. Jak se mu s ním spolupracovalo? "Byl tam soulad, protože Tomáš Julínek je týmový hráč a má v sobě sportovního ducha. Sestavil tým, kde měl každý své místo a pod jeho vedením to na ministerstvu velmi dobře klapalo. Jemu stačilo naznačit, co nebylo dobré a já už jsem si příště dal pozor. Nikdy nedošlo k tomu, že by Julínek prosazoval něco, co by se mi nelíbilo. Ale kdyby se to stalo, tak si myslím, že správný tiskový mluvčí by měl umět v oblasti mediálních věcí svému nadřízenému oponovat."

Podle hlasování novinářů se Tomáš Cikrt stal tiskovým mluvčím roku 2008. "To znamená, že novináři byli spokojeni se službami, které jsem jim jako tiskový mluvčí poskytoval. Něco jiného ale je, jestli jsem byl opravdu dobrým mluvčím. O tom pochybuji, protože dobrý mluvčí má profesionální odstup a není takovou postavičkou jako jsem byl já."

Na druhou stranu si Tomáš Cikrt nemyslí, že by veřejná prezentace zdravotnické reformy dopadla špatně: "S poplatky, což je taková nejviditelnější, ale ne nejpodstatnější součást reformy, sice nesouhlasí šedesát procent lidí, ale i mezi nimi se najdou tací, kteří jim rozumí, jen se jim nechce platit. Podívejte se, jak dopadl radar. Ankety ohledně radaru vyznívají mnohem nepříznivěji. Ale ministr zdravotnictví byl odvolán a ministryně obrany byla povýšena. Taková je česká politika."

Jak se Tomáš Cikrt vyrovnával s tím, že nikdy nevyroste? Proč mu nevadí anonymní urážky na internetu? A proč si myslí, že by nebyl dobrým politikem? Všechny odpovědi naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Tomášem Cikrtem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio