Tipy na víkend 8.-10.ledna

Druhý víkend roku 2010 dokazuje, že zimní datum v kalendáři je zcela oprávněné. Volné dny tak možná někoho lákají na sjezdovku, někdo se před mrazivým vzduchem radši schová do galerie. Naše tipy vám možná pomůžou se rozhodnout.

Rozpustilá pohádková komedie o rodině duchů a setkání s českými lidovými strašidly s písničkami Štěpána Žilky a Jaroslava Bayera čeká děti od 3 let v neděli od 15 hodin v pražské Redutě na Národní třídě.

Pokud vám po svátcích váha ukazuje o něco vyšší číslo, než na jaké jste byli zvyklí ještě před měsícem, chce to sport. A protože je zima, nabízejí se lyže nebo brusle, anebo se dá obojí spojit dohromady. Například na Lipně bude od této soboty oficiálně otevřena bruslařská dráha na zamrzlé hladině přehrady. Hned u břehu začíná ski areál, kde si kopce užijí zdatní lyžaři i začátečníci. Co se bruslení týče, má lipenský okruh jedno české nej. Se svými 11 kilometry je nejdelším bruslařským okruhem v naší republice. Kromě dráhy v Lipně nad Vltavou je otevřen také bruslařský okruh v Horní Plané. A v sobotu bude v místním ski areálu u nástupu na lanovku vystavena horská technika. Můžete se posadit do kokpitu rolby nebo si zblízka prohlédnout sněžné dělo.

Na jihu Čech v Nových Hradech je v sobotu 9. ledna možné od 9 hodin zavzpomínat na dětská léta a oblíbenou hru z táborů a škol v přírodě - ping pong. V herně stolního tenisu se můžete přihlásit na turnaj pro veřejnost. Dospělí zaplatí 20 korun startovné, děti soutěží zdarma.

Severozápad středních Čech nabízí výlet zasněženou krajinou. Mezi 7.30 a 9 hodinami ráno je možné se přihlásit do tradičního turistického pochodu v rámci akce Tříkrálová Okoř. Na trasy dlouhé 13, 28 a 44 kilometrů potřebujete kromě jídla hlavně pořádné boty a oblečení a také dobrou náladu. Meteorologové předpovídají spousty sněhu a celodenní teploty pod bodem mrazu :) Doprovodný program se uskuteční v sobotu 9. 1. v areálu Středočeského muzea a zejména pro děti bude od 14 hodin připraveno promítání pohádky Labakan, od 15 hodin pak program plný pohádkových písniček a soutěží.

Pořádně rozhýbat tělo je možné i 5 km od česko-slovenské hranice, ve ski areálu Razula u Vsetína. Během soboty se můžete těšit kromě výborných lyžařských podmínek od 16 hodin i na country kapelu. Od 18.30 hodin navíc začíná večerní "lyžovačka" na upravených a osvětlených sjezdovkách Razula a Horal. Do Velkých Karlovic se můžete pohodlně dostat skibusem, který jede každou sobotu a neděli po trase Kroměříž, Zlín, Vsetín, Velké Karlovice a zpět.

Zpátky do galerie. Ta chebská zve na fotografie několika mladých autorů. Výstava s názvem Vnější prostor je založena na tvorbě několika fotografů, které spojuje primárně studium a absolvování oboru fotografie na FAMU. Zároveň pracuje s jednotným tématem jinak odlišných autorských přístupů. V Galerii 4 v Chebu ji můžete vidět do 13. února.

Až do 28. ledna zve Galerie Akademie múzických umění v Praze na výstavu Vesnice. Jde o fotografický projekt studentů katedry fotografie vedený Jaroslavem Bártou. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin s hodinovou polední pauzou. Výstava připomíná, že venkovské osídlení je jedním z důležitých fenoménů, který utváří ráz krajiny, a že i v posledních letech prochází výraznou proměnou.

Fotografie, tentokrát ale cestopisné, jsou k vidění v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi. Můžete vidět, jak objektiv Jana Andresky zachytil exotickou přírodu Galapág. Cesta po ostrovech s fotoaparátem dala za vznik už několikrát instalované výstavě fotografií, kterou můžete ve Vlašimi navštívit do 15. února denně mezi 9. a 16. hodinou za dobrovolné vstupné.

Pokud Vás spíš než příroda na fotografiích láká studování, sobota je dnem, kdy si můžete zkusit představit, jak vypadá studium na lékařské fakultě. Od 10 hodin totiž probíhá Den otevřených dveří 1. lékařské fakulty UK. Zájemci o studium se setkají jak s možnými budoucími profesory, tak i zástupci stávajících studentů, získají informace o fakultě, přijímacím řízení a oborech, které je možné v nadcházejícím akademickém roce studovat. Budou mít také možnost prohlédnout si prostory Akademického klubu a Spolku mediků českých ve Faustově domě, kde studenti tráví svůj volný čas.

S medicínou úzce souvisí obor Petra Balíčka. Je totiž genetikem a nadto obdařen i velkou fantazií, a proto tuto složitou vědu propojil s uměním. Obrazy a grotesgrafie ze světa genů a genomů budou od neděle k vidění v Ateliéru Labyrint v Hradci Králové.

V regionálním Muzeu K. A. Polánka v Žatci můžete zhlédnout tři výstavy současně. Jedna parafrázuje název filmové klasiky. Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše je o Jaroslavu Žákovi, tedy o českém pedagogovi a spisovateli. Další s názvem Listopad 1989 v Žatci zavede návštěvníky do revolučních dní v tomto městě na severozápadě Čech. Výstava se ohlédne nejen za "velkou historií" v Praze, ale mapuje průběh oněch dní na západ od ní. Máte také poslední příležitost nasát Vůně medu, skořice a zázvoru, jak se také jmenuje poslední ze zmiňovaných  výstav v žateckém muzeu, a to v sobotu, tedy 9. ledna. Uvidíte různé druhy perníků i forem na jeho pečení.

K návštěvě láká i pražská Botanická zahrada. Skleník Fata Morgana se totiž na dva studené a nevlídné lednové týdny změní v exotické tržiště plné úžasných barev exotických krajů, nabídne ručně vyráběné orientální šperky z přírodních materiálů, jako jsou mušle, dřevo, kokos, kámen a bavlna. A protože žádné tropické tržiště není jen ke koukání, budou samozřejmě všechny exponáty na prodej. Pokud byste trh přes den nestíhali, nevadí. Všechny pátky až do 26. března je skleník otevřen i večer, uvnitř vykvétají druhy rostlin, které opylují noční motýli a k tomu kuňkají noční tropické žabky. Zájem je velký, proto je třeba si zajistit místo na pruvodci@botanicka.cz, nebo na telefonním čísle 603 582 191 - slečna Eva Vítová.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio