Tipy na víkend 29. listopadu – 1. prosince: Společné vítání adventu i zahájení nových výstav

29. listopad 2013

Před námi je první adventní neděle. Už v sobotu se ale na mnoha místech Česka rozsvítí vánoční stromy – třeba na Staroměstském náměstí v Praze to bude v sobotu v 17 hodin. V Tvarožné na Brněnsku si můžete v sobotu připomenout slavnou bitvu u Slavkova. Chystá se tam 900 vojáků. A na zámku Sychrov začínají o víkendu vyhlášené adventní trhy a přijede tam i loutkové divadlo. Ať se vám první adventní víkend hezky vydaří!

V Praze začínají vánoční trhy
Už v sobotu v 17 hodin rozzáří pražské Staroměstské náměstí vánoční strom. V centru Prahy začnou vánoční trhy.


Zobrazit tipy na víkend 29. listopadu – 1. prosince na větší mapě

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu u Prahy
Myslíte si, že váš vánoční bramborový salát je ten nejlepší? Tak si to přijďte ověřit v sobotu do Mratína u Prahy. V 10 hodin tam začíná mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu.

Vánoční tradice ve skanzenu u Hlinska
Navštivte o víkendu Vánoce na Veselém kopci ve skanzenu u Hlinska. Výstava, která představí lidové zvyky, dárky, ozdoby a pečivo, trvá do 8. prosince. Více na www.vesely-kopec.eu.

Čtěte také

Speciální program pro rodiny s dětmi u Prahy
Udělejte si v sobotu s dětmi výlet do zábavního parku Tři Věže v Chodouni u Prahy. Ve spolupráci s Českým rozhlasem Radio Junior se tam chystá speciální program pro rodiny s dětmi. Akce začíná v 10 hodin.

Výstava, kreativní dílna a vánoční koledy na Nymbursku
Vydejte se o víkendu na adventní výstavu s kreativní dílnou nejen pro děti a zpíváním koled. Kam? Do kulturního domu v Loučeni na Nymbursku. V sobotu od 16 hodin se tam navíc rozzáří vánoční strom. V sobotu je výstava s dílničkou otevřena do 16.00 a v neděli do 15.30.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova na Brněnsku
Přibližně 900 milovníků vojenské historie si v sobotu od 14 hodin připomene v Tvarožné na Brněnsku slavnou bitvu u Slavkova, ve které francouzský císař Napoleon v roce 1805 porazil početnější rakouské a ruské šiky.

Čtěte také

Festival historických bojovníků v Táboře
Housův mlýn v Táboře bude v sobotu od 10 hodin svědkem festivalu historických bojovníků. Čeká vás tam soutěž profesionálních i neprofesionálních šermířských choreografií.

Zahájení vánoční výstavy na Trutnovsku
Muzeum v Hostinném na Trutnovsku zve v sobotu 17.00 na zahájení vánoční výstavy v městském muzeu Hostinné nazvané Já bych rád k Betlému. Expozice bude přístupná do 31. ledna.

Víkendové vánoční prohlídky na zámku Hrádek u Nechanic
Na pravidelné víkendové prohlídky vánočně nazdobených expozic vás zve zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku.

Vánoční trhy v Jičíně a na zámku Sychrov
V Jičíně na náměstí začínají v sobotu v 9 hodin adventní trhy. Tradiční vánoční trhy najdete tento víkend také na čestném dvoře zámku Sychrov. Tam jsou trhy spojeny s ukázkami řemesel, prodejem tradičního vánočního zboží, potulným loutkovým divadlem a tvůrčí dílnou.

Rozsvícení vánočního stromu a ohňostroj na Semilsku
Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Košťálově na Semilsku spojené s ohňostrojem začíná v 15.30.

Mikulášská zábava s hudbou na Šumpersku
V kulturním domě v Lošticích na Šumpersku začíná v sobotu v 18 hodin benefiční akce pod názvem Mikulášská zábava. Vystoupí kapela Herrgott a Tomáš Klus. Pořádá Arcus – ONKO Centrum. Výtěžek půjde na pacientský edukační onkologický program.

Čtěte také

Velké i malé betlémy na Liberecku
Kryštofovo Údolí na Liberecku zdobí po roce opět rozměrný betlém, který pro obec vytvořil malíř Josef Jíra. Rozměrné dílo s až třímetrovými postavami postavili v centru obce už popatnácté. Právě tuto sobotu u příležitosti zahájení adventu dostane ještě slavnostní nasvícení. Jírův betlém není ale jediný, který mohou návštěvníci v Kryštofově Údolí vidět. Tradice výroby betlémů v obci je stará 150 let a představuje ji i stálá výstava. V prvním patře hostince U Kryštofa jsou betlémů více než dvě desítky. Nejstarší pochází z roku 1846, největší zabírá 35 metrů čtverečnícha ty nejmenší se vejdou do dlaně.

Adventní řemeslné trhy ve Strakonicích
Adventní věnce, vánoční ozdoby nebo jmelí nabídnou adventní řemeslné trhy pod Rumpálem ve Strakonicích. Uskuteční se na nádvoří strakonického hradu a potrvají od pátku až do neděle. Návštěvníci mohou kromě dárků pořídit také zajímavé kulturní zážitky.

Program o dobrém jídle a dobrém pití na Plzeňsku
Dobré jídlo, dobré pití prodlužuje živobytí – to je název doprovodného programu k výstavě Historické cukrárny. Najdete ho v sobotu na zámku Hradiště v Blovicích na jižním Plzeňsku. Na návštěvníky čeká odpoledne plné povídání, ukázek a tvořivých dílen. Otevřeno bude od 13 do 17 hodin.

Čtěte také

Advent přivítají také ve Strakonicích
Slavnostní zahájení adventu začne ve Strakonicích v neděli v 16 hodin. Ledová královna rozsvítí na náměstí vánoční strom. V 16.45 vyjde zvonkový průvod na hrad. Program bude zakončen setkáním u velkého adventního věnce před OD Prior v 18.30.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Ostravě, Plzni a Jihlavě
Vánoční strom se rozsvítí v neděli v Plzni v 18 hodin. Program na náměstí Republiky začíná v 16.00 hudebním programem. V 17 hodin bude rozsvícen vánoční strom v Jablonci. V neděli v 16.45 se chystá rozsvícení vánočního stromu v Jihlavě. Tam na něm bude svítit 27 modrých řetězů v celkové délce 540 metrů. Ve větvích bude i 72 nesvítících ozdob. Slavnostní rozsvícení dvanáctimetrového vánočního stromu a zahájení vánočních trhů se na neděli chystá také v Ostravě na Masarykově náměstí.

Osvětová tramvaj v rámci Světového dne boje proti AIDS v Praze
V neděli ve 14 hodin vyjede ze zastávky Výstaviště Praha osvětová tramvaj, která bude jezdit v ulicích Prahy při příležitosti Světového dne boje proti AIDS. Akci pořádá Česká společnost AIDS ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy.

První mezinárodní festival robotické performance v Praze
Nenechte si v pátek a ještě v sobotu ujít v pražské Národní technické knihovně První mezinárodní festival robotické performance Cafe Neu Romance. Předvede nejnovější vývoj z umění, konceptuálního designu a výzkumu robotiky. Letošní ročník nazvaný Roboti nabídne českou i zahraniční tvorbu, přednášky, promítání filmů, výstavu robotického umění i procházky po Praze s roboty.

Pražský žonglérský marathon 2013
Od pátku do neděle bude v pražském karlínském Sokole probíhat už 5. Pražský žonglérský marathon. Je to opravdové hnízdo talentů, jak dokazují například (bra)Tři v tricku, kteří celý rok vyprodávají s jejich představením Plovárna divadelní sály. V sobotu můžete navštívit představení Plovárna od 20 hodin v divadle Ponec. To ale není všechno – součástí třídenního marathonu je kromě divoké taneční electroswingové žonglérské párty v pátek i série workshopů pro začátečníky i pokročilé v sobotu od 14 hodin a Open Gala Show od 17 hodin, kde budete moci zhlédnout vystoupení řady nejlepších žonglérů v zemi, včetně pozvaných hostů ze zahraničí.

Čtěte také

Kytara napříč žánry v Praze
V pražském Divadle Hybernia v neděli vrcholí mezinárodní festival Kytara napříč žánry. V 19.30 vystoupí španělský romský flamenco kytarista Tomatito s kapelou a tanečnicí Palomou Fantovou.

Festival asijských filmů v pražském Světozoru
Thrillery plné akce a autorské romantické filmy nabízí 9. ročník festivalu asijských snímků Filmasia. Najdete ho ještě o tomto víkendu v pražském kině Světozor.

Čtěte také

Opera Bludný Holanďan v Ústí nad Labem
Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem v pátek uvede v obnovené premiéře operu Richarda Wagnera Bludný Holanďan. Opera patří k Wagnerovým divácky nejúspěšnějším dílům. V Ústí mělo představení první premiéru v roce 2006.

Premiéra hry Woodyho Allena v Jihlavě
Nečekané dějové zvraty a typický humor Woodyho Allena protkaný řadou neuvěřitelných gagů nabídne divákům komedie Prokletí nefritového škorpiona, kterou Horácké divadlo v Jihlavě uvede v premiéře tuto sobotu. V dramaturgii Barbory Jandové hru se souborem nastudoval režisér Pavel Palouš. V roli vyšetřovatele pojišťovny Cecila Winstona Briggse se divákům představí Milan Šindelář.

Nejcennější exponáty v pražském Národním muzeu
V Nové budově Národního muzea v Praze teď můžete vidět nejcennější exponáty výstavy Peníze a Aféry. Jde o dosud nikdy nevystavený zlatý stodukát Ferdinanda III. a největší brilianty z českých sbírek, oba z majetku Národního muzea. Pojistná hodnota vystavených předmětů dosahuje téměř půl miliardy korun. Podle odborníků je zlatý stodukát Ferdinanda III. z roku 1629 výjimečnou ražbou v české novověké mincovní historii – jak pro množství drahého kovu a neobvyklou velikost, tak kvůli uměleckému zpracování.

Na světě je známo pouze šest jeho exemplářů, jeho hodnota je prý nevyčíslitelná. Výstava představí i dva dokonale průhledné brilianty o váze 24,1 a 11,95 karátu. V expozici bude vystavena také více než dvanáctikilová zlatá cihla České národní banky.

Nejkrásnější české knihy na výstavě v Praze
Nejkrásnější české knihy, které v uplynulých čtyřech letech zvítězily ve stejnojmenné soutěži, jsou teď vystavené v Národním technickém muzeu v Praze. Nejvíce ocenění v loňském 48. ročníku, jehož výsledky byly vyhlášeny letos na jaře, získala nakladatelství Baobab a Arbor vitae, která bodují tradičně. V soutěži se nehodnotí literární obsah, ale knihařská a polygrafická podoba knihy, tisk, vazba, ilustrace, papír a zvolené písmo. Kvalita českých knih podle odborníků stále roste. Oborem, kde ale pořád kolísá, jsou prý české učebnice.

„České“ malby čínského malíře v Praze
Letní Prahu, českou krajinu i akty představující české ženy namaloval během svého letního pobytu v Čechách čínský malíř Wu I. Drobnější malby vzniklé pro čínské umělce netypickou technikou oleje na plátně vystavuje Galerie Václava Špály. Letní inspirace doplňují tušové malby, na nichž se autor vyrovnává s čínskou historií nebo architekturou.

Čtěte také

Výtvarná díla Adolfa Borna v Praze
Pastely, akvarely i grafiku Adolfa Borna představuje výstava Turecko a Řecko – má láska, kterou najdete v Galerii Moderna na Masarykově nábřeží v Praze 1. Nabízí obrázky z autorových cest do jeho oblíbených míst. Potrvá až do 12. ledna a vychází k ní stejnojmenná publikace.

Výstava vánočních pohlednic v Litovli
V litovelském muzeu připravili výstavu vánočních pohlednic a svatých obrázků. Návštěvníci si mohou prohlédnout od nejstarších pohlednic až po ty nejnovější. Všechny jsou ze sbírky Josefa Moše. Pohlednice s vánoční tematikou a svaté obrázky si v litovelském muzeu můžete prohlédnout až do konce roku. Otevřeno mají od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Týden Edvarda Muncha vrcholí v sobotu v Praze
Festival nabízí rozmanitý program, který zahrnuje přednášky, konferenci, prohlídku výstavy i promítání filmu. V sobotu 30. listopadu se od 15 hodin koná ve Veletržním paláci komentovaná prohlídka Za obrazy Edvarda Muncha, která se kromě jeho děl vystavených v NG dotkne také pražské výstavy v roce 1905, díky níž se Munch proslavil v českém prostředí.

Čtěte také

Nová galerie města Ostravy otevírá dvěma výstavami
Vernisáž děl amerického výtvarníka s českými kořeny Davida Michalka a českého výtvarného umělce Miloše Šejna otevřela novou Galerii města Ostravy. Společným jmenovatelem výstavy obou autorů je lidské tělo. Výstavu nazvanou David Michalek: Slow dancing & Figure studies / Miloš Šejn: Vznášení a padání mohou zájemci navštívit až do 4. ledna, a to ve dvoraně a hlavním výstavním sále multifunkční auly Gong, která je jedním ze dvou výstavních prostorů nové městské galerie.

Přehlídka pozdního gotického umění v Plzni
Výstavu nejvýznamnějších děl pozdní gotiky z pomezí jižních a západních Čech připravila Západočeská galerie v Plzni. Expozice středověkého umění z Pošumaví i samotné Šumavy ukáže téměř stovku uměleckých děl pocházející z kostelních interiérů v oblasti povodí Úhlavy a horního toku Otavy, jež vznikly v období pozdního středověku. Exponáty nevyčíslitelné hodnoty jsou pojištěny na několik set miliónů korun. Lidé je uvidí v Masných krámech do 9. března.

Nové Centrum slovanské archeologie otevřelo výstavou o Cyrilu a Metodějovi
Moravské zemské muzeum Brno v Uherském Hradišti otevřelo nové Centrum slovanské archeologie. První výstava je věnována svatým Cyrilu a Metodějovi. Kromě připomenutí jejich osudů a zdejšího působení jsou součástí výstavy také velkoplošné modely znázorňující pravděpodobnou situaci sakrálního centra Velké Moravy v Uherském Hradišti - Sadech i vzhled dosud málo prezentovaného mocenského ústředí Veligradu, které bylo na místě současného hřbitova ve Starém Městě.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio