Tipy na víkend 12.–14. srpna

Do obcí se znovu vrací tradice letních poutí, a tak právě tento víkend můžete zavítat na Vavřineckou pouť do Domažlic, na Mariánskou pouť do Černošic, na poutní slavnosti do Neratova nebo na Svatovavřineckou pouť do Libochovic.

HUDBA, TANEC, DIVADLO, KONCERTY:

V Rabštejně nad Střelou se v kostele Panny Marie Sedmibolestné v pátek od 18.00 koná koncert Kühnova dětského sboru.

Na hradě Grabštejn se v pátek od 19.00 můžete těšit na koncert folkové skupiny Samson a jeho parta.


Zobrazit tipy na víkend 12.-14. srpna na větší mapě

Ve Slavkově u Brna se v pátek od 19.00 koná festival Folk a country. Účinkují Poutníci, Nezmaři, Folk Team nebo Kamelot.

V Horažďovicích na vás čeká Zámecké hudební léto. V pátek v 19.00 ve Velkém sále městského muzea zazní koncert Martina Škubala. Těšit se můžete na skladby klasických mistrů J. S. Bacha, J. K. Mertze, M. Giulianiho i na rytmy moderních autorů jako J .Obrovské, nebo J. Rodriga.

Velké Karlovice zvou na Karlovské hudební léto, na němž mimo jiných zahraje i Robert Křesťan a Druhá tráva.

V kašperské zřícenině hradního paláce se o víkendu můžete těšit na divadelní představení Hamlet. Zahraje ho divadelní spolek Kašpar. Lesní úsek cesty od parkoviště bude osvětlen.

V Rousínově u Rakovníka v pátek zahraje Trio Jana Spáleného, v sobotu nezapomeňte na Starý časy kapelnice Hanky Francové.

V Miroticích u Písku o víkendu dojde k setkání loutek a hudby. Kromě loutkových pohádek se těšte i na žonglérská, akrobatická a taneční vystoupení. Chybět nebudou ani koncerty, zahrají například kapely Traband, Jablkoň, Milan Schelinger Band nebo Lucie revival.

V Harrachově se opět uskuteční festival Keltská noc. V pátek na něm zazní koncerty skupin Krkonošská Dechovka, Vypsaná Fixa, Wohnout, Sto zvířat, Ferben Lehre, N. V. Ú., Totální nasazení, Guitar Gangsters, Skampararas, Volant, Delindows, Koohout Plaší Smrt, Deratizéři a dalších. V sobotu zahrají V. Neckář a Bacili, Anna K, E!E, Mňága a Žďorp, Záviš, Karpina, Leniwiec, Doktor P. P., Navigators, S. P. S., Benjaming Band, M. Z. H., Paragraf 219, De Bill Hrade a Tři sestry.

V Domažlicích navštivte Chodské slavnosti, v jejichž rámci se uskuteční i Vavřinecká pouť.

V Neratově se od pátku do pondělí konají poutní slavnosti, mše, koncerty a jarmark výrobků chráněných dílen. Chybět nebude ani divadelní projekt studentů DAMU s názvem Divadlo má (s)mysl.

V Soláni o tomto víkendu navštivte folklórní festival Léto na Soláni a ve Velkých Karlovicích.

V Heřmánkovicích v sobotu vystoupí soubor Orbis. V rámci koncertu se představí tři nástroje – housle, violoncello a klavír – a tři hudebníci – Petra Vilánková, Petr Malíšek a Stanislav Gallin, laureáti řady hudebních soutěží.

V kouřimském Muzeu lidových staveb v sobotu navštivte Řemeslné pohádkové léto. Každá sobota je věnována jednomu řemeslu a pohádkám, které se k němu vztahují. Čtením pohádek a příběhů chce muzeum podpořit projekt Celé Česko čte dětem a vrátit do historických chalup čtení a povídání.

V Olomouci se uskuteční takzvaná Flamencová siesta. Půjde o vystoupení multižánrového festivalu flamenca a španělské kultury, který v Olomouci začal ve čtvrtek a potrvá až do neděle.

V Černošicích se těšte na pouťová vystoupení. V neděli tu navíc zahraje i romská kapela Bachtale Apsa, Trio Eleny Sonnenshine.

Zámek Nebílovy u Plzně na pátek přichystal koncert duchovní hudby.

Skoky na Karlovarsku v sobotu hostí recitál písničkáře Petra Linharta a koncert Jana Spáleného, Filipa Spáleného a trumpetisty Michala Geryho.

Kyjov vás zve na Slovácký rok v Kyjově.

V Jiníně se uskuteční pouť Nanebevzetí Panny Marie. Chybět nebude dudácká muzika ani komentované prohlídky fary.

Státní zámek Velké Březno v neděli zve na pohádku Vyprávění starého stromu. Zahraje ji soubor Divadla Matěje Kopeckého z Prahy.

TURISTICKÉ, SPORTOVNÍ I NETRADIČNÍ AKCE, HRADY A ZÁMKY:

Milovice u Libáně všechny zvou na víkendový Kozí mejdan – setkání na statku při muzice, které je věnováno kozám a svobodomyslnému způsobu života. Koná se za každého počasí, vstupné je dobrovolné. Chybět nebude hudební produkce různých žánrů, autorská čtení, divadlo, filmy, dětské hry, procházky, koupání. Na místě je bar, čajovna, vegetariánská kuchyně i pekařské výrobky. Stanuje se mezi stromy v sadě.

V Novém Hrozenkově se uskuteční triatlonový závod Valachy Man 2011.

V Malé Morávce se o víkendu koná veřejný závod horských kol ve sprintu.

Slavkov na víkend přichystal Napoleonské dny. V sobotu nebude chybět program s vojáky v dobových uniformách, řemeslný jarmark ani ohňostroj v zámeckém parku. Dojde samozřejmě i na ukázku bitvy. Na mezinárodní výstavě vín Grand Prix Austerlitz budete moci ochutnat i soutěžní vzorky vína. Na neděli si můžete rezervovat kostýmované prohlídky zámku s napoleonskou tematikou.

Na hradě Sovinci navštivte Loutkářskou a divadelní pouť. Účinkují například Divadelní společnost Františka Xavera z Prahy, skupina historických scén M. C. E. nebo soubor Magnet z Bruntálu.

Duchcov na neděli připravil výstavu Obrazy ze života novodobého Casanovy. Jde o fotografické koláže Jaroslava Dobeše z Egypta, Bali, Jávy, Nepálu a Japonska vztahující se k ději jeho knihy Casanova Sútra. Ve večerních hodinách se mohou návštěvníci duchcovského zámku vydat po stopách legendárního Benátčana Giacoma Casanovy a zažít atmosféru jeho doby při oživlých prohlídkách s herci.

Zámek v Mníšku pod Brdy na sobotu připravil podvečerní prohlídky pro děti s názvem Zamávejte bílé paní! Nádvoří bude osvíceno loučemi, po arkádách se bude procházet bílá paní se svíčkou, v zámecké kapli se vynoří anděl a bude děti pasovat na princezny a rytíře. Na akci je nutná rezervace.

V Budyni nad Ohří v sobotu znovu ožijí Burgundské války z roku 1474. Půjde o historickou rekonstrukci s mezinárodní účastí – objeví se švýcarští žoldnéři, burgundští vojáci i stateční obránci hradu. Šarvátky mezi vojsky vyvrcholí dramatickým dobýváním hradeb vodního hradu Budyně nad Ohří. Celodenní akce je spojená s komentovanými prohlídkami vojenského ležení, ukázkami zbraní, výcviku vojáků, polní kuchyně i středověkého stolování. Chybět nebude ani dobová hudba, tanec a tržiště.

Zámek Kačina na sobotu přichystal večerní divadelní prohlídky. V zámecké kavárně jsou navíc vystaveny papírové miniatury hradů a zámků.

Zlínský hrad Malenovice zve na noční prohlídky se skupinou historického šermu Revertar. Návštěvníky čekají rytířská klání na nádvoří i tance orientální krásky nebo tajemná setkání v hradních zákoutích.

V Mladějově na Moravě se v sobotu uskuteční rekonstrukce bitvy z 1. světové války.

V Černošicích se od sobotního dopoledne do nedělního večera koná Mariánská pouť. Chybět nebudou pouťové atrakce, jarmareční stánky nebo vystoupení hudebních, tanečních a divadelních souborů.

V Libochovicích se vydejte na Svatovavřineckou pouť.

V Kopřivnici se o víkendu uskuteční setkání historických vozidel a motocyklů. Na programu je soutěž elegance, předváděcí jízdy automobilů Tatra, ukázky hasičské techniky, terénní čtyřkolky, vozítka Segway, elektrická kola, vyhlídkové lety vrtulníkem a burza náhradních dílů.

Sebranice u Litomyšle vás v neděli zve na Den pravěkých řemesel.

VÝSTAVY:

Do teplického muzea zamiřte na výstavu Elektra. V Teplicích působilo hned několik spolků, mezi nimi roku 1896 i studenty elektrotechniky v Chomutově založená Elektra. Výstava představuje historii, fotografie ze spolkového archívu i originální uniformu.

V libereckém muzeu se uskuteční sraz majitelů starých kočárků s názvem Od proutí po Libertu.

Zámek Slavkov-Austerlitz připravil výstavu Technické památky regionu Pomoraví.

V kapličce v Mokropsech najdete výstavu Skromná velikost lidového umění.

V Žatci navštivte Muzeum K. A. Polánka. Najdete tam výstavu Cukr, cukřík, cukříček – sběratelskou výstavu baleného cukru a homolí Miloslavy Žďárské doplněnou o historii cukrovarů na Žatecku a Lounsku.

Státní zámek Nebílovy připravil výstavu Magdalény a Matúše Jančurových. Jde o kresby čínskou tuší, drobnou kovanou plastiku a reliéfní plakety z barevných kovů. Výstavu doplňují verše básníka Milana Hrabala.

Kyjovské Vlastivědné muzeum zve na Jízdu králů ze Skoronic. Výstava vzdává hold jedinečnému fenoménu Slovácka, zvyku dochovaného do dnešních dnů pouze ve Vlčnově, Hluku, Kunovicích a Skoronicích. Snaží se zachytit bezprostřednost tohoto obřadu, který trvá jen pár hodin a jehož aktéry jsou mladí muži na vyzdobených koních obcházející vesnici a veršovanými průpovídkami žádající o příspěvek na „chudobného krále“, kterého, přestrojeného v ženských šatech a růží v ústech na znamení mlčenlivosti, vedou mezi sebou dva ochránci s tasenými šavlemi.

Luhačovické muzeum Zálesí zve na výstavu Příběhy hraběcích lázní – historie šlechtického rodu Serényi. Pro návštěvnice i malé návštěvníky je připravena kolekce barokních paruk, mohou si je vyzkoušet a posadit se do pozlaceného rámu. Vytvořit si pak mohou i vlastní fotografii podobnou barokním obrazům hraběnek.

Jinínská fara nabízí výstavu Život zvonů – obrazové příběhy zvonů Prácheňského kraje.

ZVÍŘÁTKA NA KONEC:

O víkendu můžete navštívit i Zoo Dvůr Králové. Tři mladí pelikáni tu rozšířili kolekci jednotlivých druhů pelikánů, která je v současné době největší v České republice. Přicestovali z Berlína a jedná se o pelikány australské.

Chomutovský Podkrušnohorský zoopark v pátek a sobotu nabízí večerní projížďky Safari expresem a Lokálkou Amálkou. Chybět nebude ani prohlídka skanzenu plného pohádkových bytostí.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jitka Štichauerová.

autor: jiš
Spustit audio