Tipy na víkend 1.–3. dubna

Krásné počasí a otevřené hrady a zámky – to všechno nabídne tento víkend. Zveme vás třeba do Českého Krumlova, kde se chystá dvorská slavnost na počest Petra Voka, nebo můžete zamířit do pražských Palácových zahrad – i ty se po dlouhé zimě opět otevírají. A nenechte si ujít ani návštěvu ostravského Dolu Michal. Hezký víkend!

Na tuzemských hradech a zámcích startuje naplno turistická sezóna. Památkové objekty ve správě Národního památkového ústavu chystají spoustu novinek a zajímavostí. Udělejte si o víkendu výlet třeba do Českého Krumlova. Právě tam uvidíte dvorskou slavnost na počest Petra Voka z Rožmberka. Městem na zámek projde kostýmovaný průvod s asi stovkou účastníků i s jezdci na koních.

Hračky, deky i obaly na knihy vyrobené technikou patchwork obsadily bývalou pekárnu středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku. Výrobky z uměleckého zpracování látek, které hradu zapůjčily autorky z Prvního moravského patchworkového klubu, budou návštěvníkům zároveň připomínat i blížící se jarní svátky. Výstava bude otevřena od soboty do 25. dubna. Hrad Kunětická hora u Pardubic chystá na 1. dubna lampiónový průvod, rozsvícení hradu a večerní prohlídku. V sobotu mohou lidé zamířit na renesanční zámek v Moravské Třebové na Svitavsku. Kromě standardních expozic budou moci navštívit na nádvoří historický jarmark a vidět kulturní program s kejklíři, pohádkou a historickou hudbou, vstupné se neplatí. Tentýž den zahájí sezónu i zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku. Kromě hipologického okruhu bude nově přístupný i zámecký okruh v hlavních salonech.


Zobrazit Tipy na víkend 1.-4. dubna na větší mapě

Zámek Staré Hrady na Jičínsku návštěvníkům nabídne od 1. dubna rozšířený prohlídkový okruh Zámecké pohádkové sklepení i další okruhy. Zámek Konopiště se chce letos zaměřit zejména na malé návštěvníky. Na jižní terase zámku bude od 1. dubna otevřena výstava Pohádková země.

Po zimě bude tento víkend opět přístupný komplex Palácových zahrad s přilehlou Valdštejnskou zahradou v areálu Senátu a zahrady Pražského hradu. Ty budou i letos veřejnosti otevřené až do října. Každý den v týdnu od 10.00 do 18.00, v létě až do 21.00. Kromě honosných zahrad bude v Praze od druhého jarního měsíce zpřístupněn i zámek Ctěnice a Trojský zámek v sedmé městské části. Ten 1. dubna představí novou dlouhodobou expozici ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, která uvede přední české malíře, tvořící v duchu modernismu, expresionismu a neoklasicismu. Návštěvníci tak budou moci vidět díla například od Maxmiliána Pirnera, Antonína Slavíčka, Václava Špály, Otakara Nejedlého nebo Williho Nowaka.

Moravskoslezský kraj nabízí i řadu technických památek. Mezi nejvýznamnější patří Důl Michal, který představuje obyčejný pracovní den roku 1993, kdy tam byla zastavena těžba uhlí. Expozice se zaměřuje na vše z povrchu, co souvisí s důlní činností.

Nenechte si v sobotu ujít akci Probouzení Kutné Hory – 4. ročník slavnostního zahájení turistické sezóny na Horách Kutných, tentokrát jak byl Vladislav Jagellonský zvolen za českého krále ve Vlašském dvoře. Akce začíná na nádvoří Vlašského dvora v 16 hodin.

V Brně se tento víkend můžete poprvé po náročné rekonstrukci podívat do vzácné Jurkovičovy vily. Návštěvníkům nabídne i možnost využít badatelnu s přístupem k asi 1200 dokumentům o slavném architektovi a prvnímu majiteli vily Dušanu Jurkovičovi. Stavba patří k vrcholným příkladům modernistické architektury inspirované britskou a vídeňskou tvorbou s prvky lidového umění.

Šternberský kostel Zvěstování Panny Marie se dočkal po více než 80 letech obnovy fresek a štuk na klenbě a stěnách chrámové lodi. Barokní malbu skrývaly po desetiletí především saze po požáru varhan v roce 1927. Původní podobu výzdobě chrámu dal desetičlenný tým restaurátorů. V kostele pracoval od července 2009. Interiér chrámu si můžete sami prohlédnout.

Astrovíkend nabízí v sobotu a v neděli zámek v Litomyšli. Můžete si tam užít Dny tajemna a zdraví.

Hlavní sezónu v liberecké zoo zahájí tuto sobotu v 9.45 křtiny velblouda a vystoupení legendární liberecké kapely Těla.

Máte dobrou fyzičku? Otestovat ji můžete v jihočeské Bechyni. Právě tam odstartuje v sobotu v 11 hodin závod dvojic v běhu do Bechyňských schodů.

Pod přehradou Pařížov na Pardubicku startuje v sobotu v 10 hodin dvacátý ročník vodácké akce Odemykání Doubravy, sjezd řeky z Pařížova do Ronova nad Doubravou. V neděli se uskuteční volné splutí z Pařížova do Žlebů.

Závod ve vrhcábech, kaligrafický workshop, program pro děti, literární konference a beseda s novináři jsou novinkami druhého ročníku Festivalu arabské kultury, který se bude konat od tohoto pátku do 9. dubna na devíti místech v centru Plzně. Letos nese podtitul V tónech loutny a rebabu a představuje několikadenní exkurz do arabského a muslimského světa. Podrobný program akce je na webových stránkách www.arabfest-plzen.cz.

V Mělníku se v sobotu ve 20 hodin otevírá nový hudební klub Stará Mydlárna. Na zahájení zahrají Stan The Man – Bohemian Blues Band a Stiff Trigger.

V Hluku na Uherskohradišťsku začíná v neděli ve 13 hodin klání O najlepší kysané zelé na Slovácku. Slavnostní vyhlášení vítězných vzorků je plánováno na 17.00.

V neděli můžete na Pražském hradě navštívit koncert České filharmonie na pomoc Japonsku postiženému zemětřesením a vlnou tsunami. Začíná ve 20 hodin.

VÝSTAVY:

Pražská Galerie Moderna vzdává hold „něžnému barbarovi“ Vladimíru Boudníkovi. Vystavuje více než čtyři desítky prací tohoto nejvýraznějšího představitele lyrické abstraktní grafiky. Svůj hold mu na expozici skrze svá díla vzdají i výtvarníci Zbyšek Sion nebo Jiří Kolář.

Výstavní síň Topičův salón na pražské Národní třídě představuje průřez dílem malíře a grafika Dalibora Chatrného. Expozice Výroky, jejímž stěžejním tématem je text a význam slov, čítá desítky maleb, volných pláten a kreseb.

Průřez z aktuální tvorby osmnácti světových fotografů nabízí výstava Foto virus / C Action v Langhans galerii, kde ji připravil její nový kurátor Švýcar Walter Keller. Snímky na stěnách doplňují třísetstránkové publikace C International Photo Magazine, věnované současné světové fotografii. Magazíny vycházely dvakrát ročně v letech 2005 až 2010 a v galerii si je lze volně prolistovat. Zejména pro mladou generaci by podle Kellera mohly být zajímavé třeba snímky, které jsou na pomezí reportáže a fikce a vytvořil je Estonec Alexander Gronský. Zcela jiný přístup zvolil Ital Giacomo Costa se svými 3D kreacemi, které jsou na hranici toho, co lze nazvat fotografií. Na snímcích zobrazuje fiktivní futuristická velkoměsta. Nejmladší umělkyní představenou na výstavě je Němka Lia Sáileová, která se narodila v roce 1985.

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy začíná v sobotu ve 14 hodin retrospektivní výstava tisků Spolku českých bibliofilů 1908 až 2011 s názvem Svět krásné knihy. V 17.00 si můžete vyslechnout koncert písničkáře Jaroslava Hutky.

Jeden z největších etnografických pokladů Chodska – zdejší lidové kroje – vystavuje v Domažlicích Muzeum Chodska. Expozici doplňují dobové fotografie a obrazy. Lidé se seznámí i se zákulisím výroby kroje. Chodsko je vlastně jediným regionem v Čechách, kde je tradice nošení kroje stále živá. Zejména na vesnicích, jako je například Mrákov, Postřekov, Újezd či Draženov, je stále ještě především starší ženy nosí denně. Výstava kromě krojů a jejich součástí nabízí ukázku nejrůznějších látek a galanterních potřeb, které se k šití používaly a používají. Na Chodsku je kromě domažlické firmy Chodovia stále i mnoho žen, které dokážou zdejší lidové kroje vyrobit. Návštěvníkům se tak na výstavě nabídne pohled do bohatě vybaveného obchůdku, jaký měl v 30. letech 20. století v Domažlicích největší prodejce krojů a materiálů pro ně Václav Frček.

Do Jeruzaléma, Betléma i do Afriky konce 19. a první poloviny 20. století zavedou návštěvníky v táborském Muzeu Šechtl a Voseček fotografie staré až 114 let. Začala tam výstava Americká kolonie v Jeruzalémě a Matson Photo Service. K zajímavostem patří třeba reportáž z příjezdu posledního německého císaře Viléma II. nebo série barevných fotografií, které organizátoři objevili při přípravě výstavy. Unikátní fotografie nejen zachycují známá místa a podstatné historické události z Blízkého východu, ale vynikají i po technické a umělecké stránce.

Svitavské muzeum přichystalo výstavu o zmizelých židovských obyvatelích města. V Městském muzeu a galerii zveřejnilo při zahájení putovní výstavy Zmizelí sousedé seznam 64 lidí ze Svitav, kteří nepřežili holocaust. Seznam židovských obyvatel, z nichž se kromě dvou žádný nedožil konce druhé světové války, obsahuje kromě jmen také data narození a informace o povolání. Statistiku doplňují čísla, dny a směr transportů, na jejichž konci čekala na židovské obyvatele Svitav smrt. Projekt má školy přivést k dalšímu pátrání po příbězích židovských obyvatel města.

V prostorách nové galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku jsou vystavena unikátní městská pečetidla z 15. až 17. století, archeologické nálezy i historické listiny vztahující se k historii města. Expozice s názvem Město Lipník v proměnách staletí představuje i řadu předmětů, které jsou ve městě k vidění poprvé. Díky speciálnímu modelu, který se snaží navodit dojem skutečnosti a zachycuje některé události lipnických dějin, se návštěvník setká i s několika zajímavými lidmi z historie. Jde například o hraběnku Antoinettu von Althann, lipnického faráře z 19. století, obyvatele židovské čtvrti při modlitbě, piaristického učitele přímo při výuce v řádové třídě z období kolem roku 1860 nebo lipnického rodáka Františka Venclovského.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio