Tibor Molek

4. květen 2011

Svoboda slova byla hlavním tématem středečního Hosta Radiožurnálu. Mluvilo se především o vysílání Rádia Svobodná Evropa z Mnichova na území někdejšího Československa. „Domníval jsem se, že se už nikdy nevrátíme domů,“ zavzpomínal Tibor Molek, který stál u začátků vysílání zmíněné stanice.

Spolu se třemi dalšími se rozhodl pro útěk přes československou hranici. Poháněla ho touha okusit pocit svobody, ale také možnost pracovat v zahraničí pro Čechoslováky. Jak však přiznává, dnes by něco podobného nedokázal. „Člověk byl mladý, ale dnes bych už tolik neriskoval,“ uvažuje.

Po svém útěku absolvoval konkurz v Rádiu Svobodná Evropa. „Hned v úvodu jsme byli upozorněni, abychom si vymysleli pseudonymy kvůli možnému pronásledování rodinných příslušníků,“ vysvětluje Tibor Molek, jehož můžou pamětníci znát pod jménem Tibor Dolina. „Byli jsme svobodní, jen jsme dostávali upozornění, abychom nebyli ve styku s lidmi, které dobře neznáme,“ popisuje situaci s tím, že i mnozí spolupracovníci Rádia Svobodná Evropa spolupracovali s StB.

Po roce 1968 přišla do Rádia Svobodná Evropa nová generace emigrantů. Jednalo se o lidi, kteří nějakou dobu žili v komunismu. Tibor Molek zavzpomínal na příchod nových kolegů a na mnohé neshody, které plynuly z faktu, že noví spolupracovníci museli v Československu do určité míry spolupracovat s komunistickým režimem.

Tibor Molek zavzpomínal ve vysílání na Pavla Tigrida

Jak se neshody projevovaly? A jak redaktoři Rádia Svobodná Evropa spolupracovali se svými posluchači? I na tyto otázky Tibor Molek odpověděl a také zavzpomínal na zesnulého Pavla Tigrida. Rozhovor si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Tiborem Molekem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio