„Svítíme svíčkami a vaříme venku pod pergolou.“ Co teď čeká bývalé zákazníky Bohemia Energy?

Doma svítí pouze svíčkami, netopí a vaří na zahradě na plynové bombě. I takové jsou příběhy bývalých zákazníků skupiny Bohemia Energy, kteří teď musí platit vysoké zálohy na elektřinu a plyn u dodavatelů poslední instance. Například Pražská energetika bude lidem předpis záloh posílat 8. listopadu. Vyúčtování pak zákazníkům zašle hned, jak si najdou nového dodavatele.

Pokud budou přeplatky, budeme je pochopitelně vracet, zejména těm, kdo budou odcházet k jinému dodavateli. Těm, co u nás zůstanou, můžeme přeplatek rozpočítat do záloh, nebo, když nás o to požádají, jim ho obratem vrátíme,“ popisuje mluvčí společnosti PRE Petr Holubec.

Čtěte také

Stejně bude postupovat i Pražská plynárenská.

Do měsíce po odchodu z režimu dodavatele poslední instance zašlou vyúčtování domácnostem i ČEZ nebo společnost E.ON.

Společnost Innogy bude posílat vyúčtování lidem v režimu dodavatele poslední instance v druhé polovině listopadu.

„Neúnosná situace“

Někteří lidé vysoké zálohy za energie neplatí, protože na ně jednoduše nemají. O tom, jestli zálohy vůbec zaplatí, přemýšlí například i paní Karolína. Té vzrostly zálohy na energie na šestinásobek proti ještě nedávným platbám – tedy na 30 tisíc korun měsíčně.

Čtěte také

Tato situace nás dohnala k tomu, že netopíme, doma máme 18 stupňů, vaříme venku na plynovém sporáku a svítíme svíčkami. Pro nás jde o neúnosnou situaci,“ svěřuje se.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a Energetický regulační úřad se dohodli na zastropování cen na zálohách za energie. Lidé tak v listopadu zaplatí jen 50 procent z vyměřené zálohy, v prosinci se zálohy sníží o 40 procent.

Neznamená to ale automaticky, že lidé ušetří. Peníze pravděpodobně doplatí v závěrečném vyúčtování.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.