„Tohle je lichva.“ Čechy děsí vysoké zálohy na energie, pomoct jim může ministerstvo sociálních věcí

Bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy trápí vysoké zálohy na energie v režimu dodavatelů poslední instance. Přibývá domácností, které nemají na jejich zaplacení. Jak se v takových případech zachovat?

Na plyn jsme platili zálohu 2500, a na elektriku jsme platili asi 2300 korun. Všehovšudy necelých 5000 za energie,“ vypráví Zdeněk Černohorský z Příbrami, který byl jako desítky tisíc dalších lidí zákazníkem skupiny Bohemia Energy.

Teď jsou jeho měsíční zálohy u dodavatele poslední instance daleko vyšší. Každý měsíc má za energie zaplatit 16 tisíc korun. „Nebudu. Já to prostě platit nebudu. Protože to považuju za lichvu. Až mi pošlou přesný vyúčtování, tak milerád zaplatím,“ říká k tomu.

Stížností přibývá

Lidí, kteří se obracejí na spotřebitelská centra kvůli vysokým zálohám na energie v režimu dodavatele poslední instance, rychle přibývá. Některé domácnosti totiž na tak vysoké platby nemají. „I my na poradně evidujeme velké množství stížností, kdy si zákazníci stěžují na dvoj- až trojnásobné, někdy i vícenásobné výše záloh,“ potvrzuje vedoucí právní poradny dTestu Jana Marková.

Čtěte také

Energetický regulační úřad ale upozorňuje, že lidé by zálohy, byť jsou vysoké, platit měli. „Energetický regulační úřad nemá bohužel žádné nástroje sociální pomoci, kterými by mohl lidem pomoct v tíživé životní situaci. Je také pravdou, že neuhrazení záloh by mohlo vést až k neoprávněnému odběru a následně k odpojení odběrného místa,“ varuje mluvčí ERU Michal Kebort.

Lidé na zaplacení vysokých záloh můžou využít pomoci od resortu práce a sociálních věcí – například příspěvku na bydlení nebo dávky mimořádné okamžité pomoci.

autoři: Barbora Kladivová , als
Spustit audio

Související