Švédská umělkyně využívá mobilní aplikaci, aby zvedla oči lidí od telefonu

Umělecký projekt Next to You využívá takzvanou rozšířenou realitu, aby prostřednictvím mobilní aplikace provedl návštěvníky po jednom zdánlivě všedním místě ve švédském Göteborgu. Městská křižovatka Korsvägen se díky ní promění v celkem dobrodružné místo.

Podle instrukcí si mám stoupnout přímo ke stromu a zmáčknout start. „Stojíte na místě pojmenovaném Korsvägen přímo uprostřed křižovatky, kde je také zastávka tramvaje a autobusů,“ vítá mě ze sluchátek hlas Mariky Hödemir, choreografky, která se mimo jiné zabývá i uměním ve veřejném prostoru.

Vídeň jinýma očima. Nový projekt bojuje s turistickými stereotypy i s moderním extremismem

Projekt Memento seznamuje s podobou míst, kde před válkou žili Židé deportovaní do koncentračních táborů

Za pár dnů budou Rakušané vybírat prezidenta. Volby ale mají kvůli jednomu z kandidátů i pachuť extremismu. Právě proti krajní pravici míří i nový rakouský projekt Memento. S chytrým telefonem si můžete projít centrum Vídně a zjistit, kde všude bydleli Židé, než je nacisté z města deportovali do koncentračních táborů.

Ta mi přímo na místě vysvětluje, že jedním z cílů projektu bylo i obohatit využití mobilních telefonů: „Zajímalo mě, co se stane, když vám něco naopak něco z telefonu zvedne hlavu od obrazovky k ostatním lidem. Jak vytvořit něco, díky čemu vás smartphone neuvrhne do vašeho soukromého světa, ale naopak vám otevře oči a všechny smysly, abyste vnímali, co se okolo vás děje a všímali si lidí.“

Následuj mě

Aplikace mi ukazuje, kterým směrem se mám otočit a postava na videu mě navádí, kam se mám přesunout. „Následuj ji, pozor, ať ti neuteče,“ vyzývá hlas ze sluchátek a posílá mě, abych se postavil na kanál na dosah ruky od křížení tramvajových kolejí.

Průvodcovská postava není zvolena náhodou, je to součást uměleckého záměru. Ukazuje, jak může existovat výkonné umění bez toho, aby ho někdo fyzicky vykonával. Projekt Next to You at Korsvägen ale skutečné lidi přeci jen trochu využívá. A nejde o trénované umělce.

Sladká odměna

Ze švédské čokolády mají radost alergici. Neobsahuje lepek, vejce ani ořechy

Čokoláda

Tradici ve zpracování kakaa nemají pouze v Belgii, Holandsku nebo Švýcarsku. Výbornou čokoládou se pyšní i ve švédském Malmö. Zdejší továrna funguje s přestávkami už od roku 1888 a receptura jedné z čokolád, kterou vyrábí, je stará už téměř sto let.

„Připravila jsem pro tebe kousek čokolády, abych se ujistila, že budeš mít na cestu dost energie. Je k dispozici na pokladně v kavárně. Běž si ji tam vyzvednout, zaplatila jsem ji,“ říká hlas aplikace.

„Zajdi za baristkami a pozdrav je. Ukaž jim voucher, který máš na displeji telefonu a řekni jim, že si jdeš vyzvednout čokoládu, která na tebe čeká,“ radí. A funguje to. Dostal jsem čokoládu a jdu si podle instrukcí sednout na lavičku.

Sluchátka, telefon a aplikace Next to You dohromady slouží jako turistický průvodce, lekce historie i možnost zamyslet se nad místy, kudy každý den projíždíme.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio