Svatý Václav byl ve středověku uctíván i daleko za našimi hranicemi. Jeho fresku nedávno odkryli v běloruském Polocku

Česko si připomíná svátek svatého Václava, kterého podle výkladu historiků nechal 28. září roku 935 zavraždit jeho bratr Boleslav. Příběh českého knížete byl už v raném středověku známý po celé Evropě, jeho fresku našli dokonce až v klášteře v Polocku na severovýchodě Běloruska. Teď ji rekonstruují, aby ji mohli ukázat návštěvníkům.

V jednom z chrámů polockého kláštera zní mezi modlitbami ťukání zednických kladívek. Restaurátoři tu stále odkrývají nové fresky.

„V chrámu se nesmí rozsvěcet svíčky, aby teplo z nich a vysrážená vlhkost nenarušily odkryté fresky,“ upozorňuje mě moje Irina Ivanovská, která v klášteře provází turisty. Chrám je totiž i přes probíhající práce stále otevřený pro věřící i nevěřící.

Čtěte také

Neviditelná jmenovka

Interiér kostela je plný čerstvě odhalených fresek Po provizorním dřevěném lešení stoupáme asi do výšky tří metrů k té, na níž je vyobrazen svatý Václav. Že je to skutečně on, potvrzuje nápis hned vedle obrazu, který je ale viditelný až poté, co průvodkyně Irina navlhčí stěnu roztokem lihu a vody.


safián – jemná kozí, telecí či ovčí kůže, vyčiněná a obarvená

„Jednoznačně je před námi Václav český, pochybnosti být nemůžou,“ říká Irina Ivanovská. „Vidíme také oděv z drahé látky ozdobený perlami a červené safiánové boty. Před námi dozajista stojí kníže.“

Spatřila anděla a dala vystavět chrám

Kostel s freskami je součásti Spaského kláštera, který ve 12. století založila Jefrosinia Polocká, dcera zdejšího knížete, která ve dvanácti letech místo sňatku vstoupila do kláštera. Ve snu se jí zjevil anděl a vnukl jí myšlenku, že tady na břehu řeky Poloty musí postavit chrám.

Polocký chrám nechala vystavět Jefrosinia, knížecí dcera, která zvolila klášterní život

Podle Darji Skapcovové z moskevského týmu restaurátorů, který pomáhá místním odborníkům, tu fresku svatého Václava nechala namalovat právě Jefrosinia.

„V této části chrámu jsou vyobrazeni i ruští svatí Boris a Gleb – knížata, která také zemřela mučednickou smrtí rukou svých bratrů, stejně jako světci Roman, Konstatin a Jelena. Máme za to, že tyto postavy sem nechala Jefrosinia namalovat jako své patrony,“ tvrdí.

Čtěte také

Nad freskou v plynové masce

Svatého Václava před šesti lety objevil místní restaurátor Mykola Malinovskij: „Museli jsme odstranit dvě pozdější vrstvy maleb, první z roku 1880 a druhou z roku 1835. Je to jako byste stahovali kůži z berana. Dělá se to pod kompresí a v plynových maskách. Celý proces může trvat až měsíc.“

Svatý Václav na čerstvě odkryté fresce v chrámu polockého kláštera

Podle pana Mykoly zdejší chrám každý rok ukáže pod vrstvou omítek nějaké tajemství.

Správa kláštera by ale byla raději, aby už hluk restaurátorských kladívek utichl a do kláštera se vrátil klid. Ten ale jen tak nenastane. Fresky se totiž staly velkým lákadlem a příliv turistů rok od roku roste.

autor: KSA
Spustit audio