Svatební pohádka mladých čínských párů často začíná na Karlově mostě. Může za to film

Kdo se teď na jaře bude brzy ráno procházet historickým centrem Prahy, může dost dobře potkat mladý asijský pár ve svatebním, jak se fotí u ikonických pražských památek. Ostatní svatebčany byste ale při podobném setkání hledali marně. Na novomanžele totiž čekají doma v Číně.

Všechno spustil před dvěma lety čínský film Jen my víme kde. Číňanka Jin se v něm na studiích v Praze seznámí s mladíkem Pchengem a v romantické zápletce se postupně sbližují. Všechno v kulisách staré Prahy.

A po vzoru hrdinů filmu si romantiku v Praze chtějí užít i další čínské páry. „Čínských turistů v roce 2016 přijelo celkem 226 tisíc. Je to číslo, které se stále zvyšuje. A co se týče svatební turistiky, Číňané sem jezdí hlavně pořizovat fotografie a obřad potom mají doma v Číně,“ vysvětluje Pražské informační služby Barbora Hrubá.


I když většina čínských svatebních párů do Prahy jezdí spíš jen kvůli fotografiím, zhruba dvacítka ročně si tady nakonec řekne i své ano

Obřad chtějí mít doma v Číně s velkým počtem hostů a bývá zvykem, že si tady pořídí fotografie a pak si je na svatbě promítají.

„Určitě chtějí vyrážet brzy ráno, aby ještě nebylo v Praze moc lidí. Takže Karlův most, Staroměstské náměstí, zahrady. Nechají si určitě poradit, ale vzhledem k tomu filmu mají někdy jasné požadavky, která místa chtějí,“ podotýká Edita Bacílková, majitelka agentury, která svatby a focení čínských turistů v Praze organizuje.

Za vším stojí film Jen my víme kde

Pořízení svatebních fotografií není zrovna levná záležitost, týká se to spíš bohatších, a také poměrně náročných klientů.

„Vždycky mají požadavky na několik šatů, chtějí se převlékat, měnit vizáž, takže to chce mít jak bílé, tak i červené. Klientky mají vždycky velký zájem o to, jestli paní nebo slečna, která bude dělat make-up má zkušenosti s tím, že dělala Asiatky a chtějí vyloženě příklady fotografií, aby si vybraly přesný styl líčení,“ popisuje.

Některé nároky pak člověka trochu překvapí. „Určitě chtějí hodně prosvětlené fotografie. Měla jsem zkušenost s klientem, který když ty fotografie dostal, tak od nás ty fotky byly tak akorát a oni si to ještě projasňovali, výsledek pak byl až kýčovitý,“ uzavírá.

autor: znk
Spustit audio