Superlaser L4 v Dolních Břežanech by mohl poprvé naplno vystřelit napřesrok

4. leden 2020 09:05

Když vystřelí, bude to, jako když na vás z obrazovky počítače na krátký moment zasvítí všechna energie Slunce. Tak silný bude laser L4, který už víc než rok připravují ke spuštění vědci ve středisku ELI Beamlines v Dolních Břežanech. L4 bude se svými 10 pettawatty nejvýkonnějším zařízením na světě.

Poslechněte si celý magazín z 4. ledna 2020:

  • 00:00 témata magazínu
  • 00:39 v ELI Beamlines sestavují obří vakuový kompresor pro superlaser L4
  • 03:05 novinky z veletrhu inovací a technologií v Los Angeles
  • 07:18 na co se těšit v další epizodě podcastu Budoucnost R: plovoucí solární panely
  • 11:46 umělá inteligence dokáže odhalit rakovinu prsu lépe než lékaři
  • 15:25 nový český závodní simulátor pro automobilové jezdce
  • 18:02 návštěva v laboratoři robotické rehabilitace

V květnu 2019 začali v ELI Beamlines s přípravami na testovací výstřely. Při nich laser L4 ještě zdaleka nedosahoval špičkového výkonu 10 pettawattů. Pro vědce z ELI Beamlines ale bylo klíčové, že i bez zesílení na tuto požadovanou hodnotu splňoval paprsek potřebná kritéria.

Čtěte také

Prověřovali jsme laserový puls, který z laseru vystupuje, asi ve třiceti parametrech a postupně jsme odškrtávali jednu položku za druhou. Na této řadě výstřelů jsme si ověřili, že systém funguje tak, jak jsme si přáli,“ popisuje Pavel Trojek z oddělení laserových systémů.

Jak sestavit „ponorku“?

Prvním krokem k tomu, aby tým z ELI Beamlines mohl paprsek začít zesilovat, byla instalace obřího kompresoru. Ten do Břežan přivezli v létě. Jde o obrovskou vakuovou strukturu o rozměrech 20 krát 4 krát 5 metrů, jejíž komponenty pocházejí až na jednu malou výjimku všechny z USA.

Nikde na světě není zařízení do této velikosti vybudované, doplňuje šéf laserových technologií ELI Beamlines Bedřich Rus. „Má vzhled takové zvláštní ponorky a uvnitř je množství super přesných mechanismů a elektroniky. Osadit všechny tyto systémy bude hlavním úkolem roku 2020.“

Vědci věří, že v horizontu jednoho roku se jim podaří získat první puls z kompletního systému. Do plného provozu by se laser L4 mohl dostat zhruba za rok a půl.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související