Substituční léčení metadonem

15. prosinec 2004
Vaše téma

Co to je substituční léčba metadonem? Je to léčba závislosti na drogách pomocí jiného, bezpečnějšího preparátu. Například metadon je poslední nadějí pro lidi, kteří berou několik let drogy a žádná jiná léčba jim nepomohla. Jedním z takových lidí je i paní Renata. Její dlouholetá a těžká fyzická závislost ji málem zabila. Dnes jí je 42 let, má vnučku a díky metadonu žije normální život.

Jak dlouho a jaké jste brala drogy?

Renata: Užívala jsem drogy 18 roků, hlavně opiáty, pak pervitin, rohypnol, co se dalo. Opiáty jsem si pravidelně píchala do celého těla.

Kdy jste se o metadonu dověděla a jak vám pomohl?

Renata: Byla jsem po zdravotní stránce velmi špatná, nevnímala den a noc. Můj přítel o metadonu slyšel a chtěl se o něm informovat. Pan doktor nám ho přiblížil jako jedinou možnost pro naší záchranu.

Začali jste léčbu. Jak se vám změnil život?

Renata: Pro mě metadon znamená úplně všechno, umožnil mi zařazení do normálního života. Neměla jsem občanský průkaz, neplatila zdravotní pojištění, o nic se nezajímala.

Jak dlouho už metadon berete?

Renata: Už sedm a půl roku, nejdříve jsme se vzpamatovávali, pak začali ráno vstali, snídali, vypili metadon a zařizovali sociální náležitosti. Uklízeli jsme byt, více o sebe starali a pečovali, dali do pořádku oblečení. Snažím se pomáhat své dceři s miminkem, už se na mne může spolehnout. Můj přítel je také v pořádku, má pejska a chodí s ním pravidelně ven, to by dříve možné nebylo.

Myslíte, že byste mohla přestat užívat i metadon a byla dokonale čistá?

Renata: V současnosti si to představit nedokážu, asi já ho budu užívat do konce života, ale možné je všechno.

Za co vděčíte metadonu nejvíc?

Renata: Hlavně se můžu postarat o dceru, máme teď krásný vztah, bydlí kousek ode mne, je vdaná, jezdíme s kočárkem, často hlídám malou už sama. Odpoledne si dojdeme třeba na pohár, obstaráme nákupy, dokonce mě čeká i koupání a celkový zástup za dceru, která jde do divadla.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu